Hlavní obsah

Lafata po vstupu do elitního klubu střelců: Moc hezkých gólů jsem nedal

Využil první mečbol ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů! Útočník fotbalového Jablonce David Lafata vstřelil v sobotu večer při souboji s Libercem stý ligový gól v kariéře. Na podzim do sítí soupeřů nasázel už sedmnáct branek. V minulém kole se dvěma zásahy do sítě Olomouce dostal těsně před brány exkluzivní společnosti českých střelců, při první příležitosti pak pokořil bájnou hranici. „Jsem rád, že čekání na stý gól nebylo dlouhé,“ smál se třicetiletý útočník po remíze 2:2 v Liberci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Lafata (uprostřed) se spoluhráči z Jablonce

Článek

S jakými pocity Liberec opouštíte?

Moc si vstupu do Klubu ligových kanonýrů vážím. Není to tak, že bych se cítil nějak jinak. V mém životě se nic nezmění a budu chtít dávat góly i nadále. Ale fakt si stovky gólů nesmírně vážím.

Cítíte úlevu, že se honba za stým gólem neproměnila v nekonečné martyrium? Vždyť někteří z vašich předchůdců čekali i více než rok.

Věděl jsem, že na některé jakoby sedla smůla. Pořád jsem dával rozhovory, co se stane, až gól dám... Jak se těším... Teď už budu mít klid.

Jak budete mít zapsaný stý gól v paměti?

Že padl s velkým kusem štěstí. Chtěl jsem brankáře přehodit. Ale hned, jak jsem balón dloubnul, tak jsem věděl, že síly bylo moc. Míč se mohl klidně odrazit někam do hřiště nebo za branku.

Netajíte, že všechny branky si zaznamenáváte do speciální kroniky. Bude jubilejní trefa odlišená od všech předešlých?

Možná stou trefu vybarvím, ale nic extra v plánu nemám. Hlavní je, že jsem se ji dočkal a mohu ji do záznamů napsat!

David Lafata na ramenou spoluhráčů z Jablonce po vstřelení 100. gólufoto: ČTK/Radek Petrášek

Vzpomínáte si na vůbec první trefu v nejvyšší soutěži?

Jasně. Při angažmá v Českých Budějovicích jsem se trefil při utkání s Baníkem Ostrava po rohovém kopu. Vyhráli jsme dva jedna, dal jsem i druhý gól.

Máte v paměti uložený jeden gól, který byl výjimečný a skutečně krásný?

Já jsem vlastně moc hezkých gólů v kariéře nedal. Možná bych jich nenapočítal ani deset zpoza velkého vápna. Většinou se prosazuji v pokutovém území.

V hokeji si hráči při jubilejních trefách berou na památku puk. Odnesl jste si míč, jímž jste vstřelil stý gól?

Ano. Moc děkuji libereckému kustodovi. Už v poločase jsem měl balón připravený v šatně. Schovám si ho doma, snad mi děti míč nevezmou. Až jednou s fotbalem skončím, vystavím ho.

Už jste si naplánoval další gólovou metu, které chcete dosáhnout?

Ne. Upřímně říkám, že pokud v zimě ze zahraničí přijde zajímavá nabídka pro mě i klub, odejdu. Možná jde o poslední šanci.

Jan Nezmar, opora liberecké sestavy, tvrdí, že se svými schopnostmi a čichem na góly můžete klidně překonat i Horsta Siegla, který vstřelil 176 branek.

To asi ne. Nechám vše plynout a uvidím. Pořád budu chtít vstřelit gól v každém ligovém utkání jako dosud. A uvidíme, kde se bilance zastaví.

Reklama