Hlavní obsah

Lafatu nedostanu, tak bych chtěl Škodu s Wágnerem, tvrdí jablonecký boss Pelta

Jablonec nad Nisou

Majitel Jablonce a šéf českého fotbalu Miroslav Pelta pomalu rozjíždí třetí fázi posilování svých Galacticos. Šance na návrat Davida Lafaty je nulová, sám takovou možnost odmítl. V hledáčku má ale jiné střelce - slávistu Milana Škodu a Tomáše Wágnera, hostujícího v Mladé Boleslavi z Plzně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký šéf Miroslav Pelta

Článek

Davida Lafatu jste přivedl do Jablonce už dvakrát. Uměl byste si jeho příchod představit i potřetí?

Uměl. A rád bych to i realizoval. Dokonce jsem s ním o tom mluvil, ale David to odmítl.

Je to hráč, který vám v mužstvu chybí, aby Jablonec už v této sezóně bojoval o titul?

Nechci říct, že jen Lafata je hráč, který mi chybí v boji o titul. Chybí nám toho víc. Pravdou je, že gólovou produktivitu má Jablonec dobrou, ale málo se na ní podílejí útočníci. A to je určitý problém. Střelec jako Lafata je k nezaplacení. Vzpomínám si na sezónu 2009/2010, kdy jsme skončili v tabulce druzí. Tehdy báječně fungovala dvojice Jan Kovařík - David Lafata. Když Honza zleva centroval před branku a David nabíhal, už jsem se ani nemusel dívat, jak to dopadne. Už když míč letěl, jsem věděl, že to bude pro soupeře smrtící.

Takže byste bral zpátky i Kovaříka?

To neříkám, současná středová řada hraje jinak, přechodová fáze je kombinačně rychlejší.

Je pravdou, že máte zájem o mladoboleslavského Wágnera, slávistu Škodu a ve Spartě momentálně lavičku zahřívajícího Řezníčka?

Dva kvalitní útočníky hledám, to je pravda. Hledám je především v naší lize. Probíhají jednání na úrovni hráčských agentů a klubů. Ale žádná jména říkat v této fázi nebudu. Máme seznam vytipovaných, na kterém je více jmen na více postů. Prvořadý je zájem hráče, aby k nám chtěl jít a samozřejmě požadavek mateřského klubu, kolik si za něj řekne.

Jsou na něm tito tři?

Řezníček na něm není, ale Škoda s Wágnerem ano.

Jablonec výrazně posílil loni v létě, pak letos v zimě. Chystáte třetí fázi?

Blíží se konec sezóny a dovolím si říct, že horší než třetí už nebudeme. Pořád se nevzdáváme ani naděje přeskočit Spartu, což by znamenalo předkolo Ligy mistrů v nemistrovské větvi. Tuhle soutěž jsem hrál se Spartou šestkrát a vůbec bych se nebránil tomu, bojovat o ni i s Jabloncem. Ve hře jsme také v domácím poháru, z něhož se ale postupuje do stejné fáze kvalifikace Evropské ligy jako ze třetí příčky tabulky, tedy do třetího předkola. Chceme pokračovat v nastoupené cestě, to znamená dlouhodobější zabydlení Jablonce v domácí špičce a pravidelný boj o evropské poháry a nejlépe i účast v základní skupině. To znamená, že dál hodláme posilovat.

O útočnících byla řeč, takže posilovat budete i na dalších pozicích?

Chtěli bychom přivést jednoho kvalitního hráče do středové řady a jednoho do defenzívy.

Kádr máte už tak početný. Znamená to, že někteří hráči odejdou?

S některými neprodloužíme končící smlouvy. Janu Kopicovi jsem slíbil, že v případě dobré nabídky bude volný. Pochopitelně bych byl rád, kdyby taková přišla ze zahraničí.

Hledáte případné posily i za hranicemi?

Já spíš preferuji domácí hráče, ale hledáme i v zahraničí. Jsem si ovšem vědom, že hráč, který by šel do Jablonce ze zahraničí, nebude vzhledem k našim finančním možnostem patřit do první ani druhé kategorie. A já zastávám názor, že cizinec, který přijde, musí být lepší než český hráč, který by mohl hrát na stejném místě.

Pokud stále platí vaše zásada, že chcete levně koupit a draze prodat, pak můžete mít se sháněním kvalitních posil problém...

Ta zásada samozřejmě platí. Už v předchozích dvou termínech jsem ale ukázal, že jsem za kvalitu ochoten zaplatit. A to nejen za hráče, který má potenciál, abych ho pak prodal výhodně do zahraničí, ale i za takového, který už z Jablonce do ciziny nepůjde, ovšem u nás odvede kvalitní služby a vložené peníze, které máme i od partnerů, se tak zhodnotí. Pokud tam tu návratnost uvidíme, pak částka, jestli to bude patnáct, sedmnáct nebo dvacet miliónů, není úplně rozhodující, i když samozřejmě to riziko je velké.

Prozradíte, za jakého hráče jste zaplatil nejvíc?

Tomáš Pekhart přišel při přestupu ze Slavie na sedmnáct miliónů korun. Prodali jsme ho ale do Norimberku a vícenásobně se nám ta investice vrátila. Důležité je vytipovat a získat hráče s potenciálem a mít na něj peníze, které se v současnosti shánějí hodně obtížně.

Největší jablonecké posily od léta 2013
J. ŠilhavýtrenérLiberec
V. HrubýbrankářZnojmo
J. A. RomeraobránceDukla
L. PernicaobránceBrno
T. HübschmanzáložníkDoněck
R. MingazovzáložníkS. Riga
M. PospíšilzáložníkOlomouc
N. CrnkičzáložníkZnojmo
J. GregušzáložníkOstrava
L. MasopustzáložníkJihlava
M. DoležalútočníkOlomouc
V. ŠabalaútočníkFC Bruggy

Reklama