Hlavní obsah

Letná dýchla na Kováče okamžitě, pět gólů při návratu na Spartu by si ovšem odpustil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakopal si v Rusku, Anglii a Švýcarsku. Letenský stadion však má pro fotbalového internacionála mimořádný význam. Ve Spartě působil Radoslav Kováč ve dvou obdobích. Odtud se do světa vydal, tady pak také kariéru ukončil. Na Letné také jako asistent začal trenérskou dráhu. „Mám to tady strašně rád,“ říká po návratu, který pro jeho Pardubice skončil v duelu 12. ligového kola porážkou 2:5. Utkání sledovala návštěva 11 671 diváků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pardubic Radoslav Kováč během utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Těšil se, aby ne. Se Spartou získal titul, zahrál si s ní třeba osmifinále Ligy mistrů proti AC Milán. Teď, když rozjíždí trenérskou kariéru, sem ovšem přijíždí jako soupeř.

„Dýchlo to na mě okamžitě, mám to tady strašně rád. Znám tady strašně moc lidí. Ve vedení skoro všechny kromě nových trenérů, které jsem viděl poprvé. Moc to na mě dýchlo," líčí Radoslav Kováč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha (dole zleva) Lukáš Zelenka, Karel Poborský, Tomáš Hübschman, Pavel Pergl a Jiří Štajner. Horní řada: Rastislav Michalík, Petr Johana, Vlado Labant, Tomáš Sivok, Radoslav Kováč a Jaromír Blažek před utkáním osmifinále Ligy mistrů s AC Mián hrané 10. března 2004 na stadionu San Siro.

Pardubice jsou v lize poslední, byly jasným outsiderem zápasu.

„Apeloval jsem na kluky, že bych si hrozně přál, aby tady měli kvalitu na míči, protože umějí fakt hrát. Poznal jsem i několikrát v tréninku, že mají kvalitu. Když jsme minule vyhráli doma 1:0 s Jabloncem, tak tam bylo 629 lidí. Jsem strašně rád, že se kluci konečně nadechli a podívali se, jak vypadá Sparta Praha s lidmi. Přál jsem jim, ať odehrají dobrý zápas. Myslím si, že až na inkasované góly se to splnilo," popisuje dvaačtyřicetiletý internacionál.

Východočeši sice nakonec prohráli výrazně, prezentovali se však nečekaně odvážným výkonem.

„Výsledek pro nás je určitě krutý. Odehráli jsme tady fakt dobrý zápas. Bylo to otevřené. Nechtěli jsme úplně zalézt, protože jsme věděli, že když zalezeme, nemáme vůbec šanci a nedostaneme se ani za půlku, takže jsme chtěli být aktivní," vysvětluje Kováč.

Od domácích se mu dostalo uznání. „Musím pochválit trenéra soupeře. Pardubice hrály pěkný ofenzivní fotbal a vytvořily si řadu dobrých šancí. Chovám k nim hluboký respekt, jelikož na rozdíl od ostatních celků zůstaly v utkání s námi věrni svému stylu," vyzdvihuje sparťanský trenér Brian Priske.

Pětigólový přiděl samozřejmě kazí jeho protějšku náladu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný (vlevo) a asistent Radoslav Kováč během utkání s Příbramí.

„Hrozně mě mrzí, že jsme góly nabídli sami. Respektujeme sílu Sparty, ale góly byly zbytečné. To mě mrzí nejvíc. Sparta jinak vyhrála zaslouženě, to se shodneme všichni," hodnotí bývalý hráč Olomouce, Spartaku Moskva, West Hamu, Basileje či Liberce.

Pardubice v dalším kole ve svém domácím azylu v pražském Ďolíčku přivítají brněnského nováčka.

„Příští týden nás čeká další válka, tam už nemůžeme takové věci dělat. Půjde o holý život. Musíme daleko líp bránit," varuje Kováč své svěřence.

Reklama

Související témata: