Hlavní obsah

LFA chce od nové sezony jasnější pravidla pro chování trenérských týmů

Ligová fotbalová asociace chce zavést pro příští sezonu nejvyšší soutěže jasnější pravidla pro chování funkcionářů a členů realizačních týmů během utkání. V tiskové zprávě to uvedl předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda. Nový soubor opatření vznikne především jako reakce na vyhrocený duel druhého kola nadstavbové skupiny o titul mezi Slavií a Plzní.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda

Článek

"S kolegy na Ligovém výboru jsme se jasně a jednoznačně shodli, že si takovou atmosféru mezi soupeřícími celky na českých ligových stadionech nepřejeme. Události z posledních ligových kol poškozují dobré jméno našich profesionálních soutěží. Po těchto zkušenostech jsme se shodli, že pro příští sezonu bude potřeba vymezit jasnější pravidla pro pohyb osob na stadionu během utkání," uvedl Svoboda.

Nervózní souboj o čelo tabulky v pražském Edenu (1:1) nabídl množství faulů, dvě penalty v závěru a také nevybíravé chování obou laviček i diváků. Asistent trenéra Slavie Jaroslav Köstl byl polským sudím Bartoszem Frankowským vyloučen a dostal trest na jeden soutěžní zápas a pokutu 10 tisíc korun. Disciplinární komise LFA vyšetřuje také generálního ředitele Viktorie Adolfa Šádka kvůli vztyčenému prostředníčku směrem k fanouškům.

"Výsledkem jednání je pověření řídícího orgánu soutěže, aby do začátku příštího soutěžního ročníku vytvořil takový soubor opatření, který podobným incidentům zamezí, včetně stanovení povinností delegovaných osob k jeho dodržování a vymáhání," uvedla LFA v tiskové zprávě.

Slavia podle disciplinární komise porušila v několika případech povinnosti pořadatele. Fanoušci ještě před úvodním hvizdem vhodili kelímek s pivem směrem k plzeňskému brankáři Jindřichu Staňkovi, v průběhu zápasu uráželi soupeře a použitím zakázané pyrotechniky v závěru první půle způsobili na několik minut přerušení.

Vršovický klub už potrestal tři fanoušky kvůli neoprávněnému vstupu na hrací plochu, vhození předmětů na hřiště a ničení majetku pětiletým zákazem vstupu na stadion a pokutou 50 tisíc korun.

Také se západočeským klubem zahájila disciplinární komise řízení kvůli neslušným pokřikům jeho fanoušků a použití pyrotechniky. Další verdikty komise vynese na zasedání ve čtvrtek.

Reklama