Hlavní obsah

Liberečtí fotbalisté sbírají sílu při horských etapách na kolech

HRABĚTICE V JIZERSKÝCH HORÁCH

Během zimní přípravy brázdí liberečtí fotbalisté okolí Hrabětic v Jizerských horách při túrách na běžkařských tratích a také v létě Severočeši volí netradiční metodu nabírání kondice. Od pondělí získávají sílu v sedlech kol a na mnoha místních cyklostezkách šplhají do strmých kopců.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký útočník Andrej Kerič (vpředu) spolu se svými spoluhráči na kolech během letního soustředění v Hraběticích

Článek

Nic se ale nemění na tom, že se do své základny hráči třetího týmu ligy vracejí znovu pořádně vyšťavení a před další tréninkovou fází po lehkém obědě míří co nejrychleji odpočívat do postelí a na chodbách hotelu se rozhostí nebývalý klid.

Hráči rádi padnou do postele a rychle usínají. "Ani nevím, co je těžší. S lyžema ani kolem moc nekamarádím, i když to kolo je pro mě přece jen trochu přirozenější. Ale stejně jsem toho na něm moc nenajezdil, takže se zase dost nadřu," stěžoval si na oko chorvatský útočník Andrej Kerič. "V kopcích trpíme všichni, nohy bolí pořádně," líčil nejlepší kanonýr loňské sezóny.

Zatímco v zimě někteří liberečtí fotbalisté na běžky nemusí, aby neriskovali možné zranění při krkolomném pádu, výjezdům na kolech se nevyhne nikdo, ani brankáři, kteří většinou v přípravě trénují odděleně.

Někteří hráči by radši běhali

"Hlavní je, aby se v této fázi nabral patřičný objem. A je v podstatě jedno, jakým způsobem to do sebe hráči dostanou. Stejně jako jsou v zimě pro hráče zpestřením běžky, tak to platí teď pro kola," vysvětloval kouč Ladislav Škorpil, proč Severočeši tradičně sází na lyže či bicykly.

Část hráčů rozhodnutí trenérů přijímá s nadšením, jiní trochu "brblají." "Já bych možná radši běhal po svých, je to pro mě určitě přirozenější. Na druhou stranu na kole trochu pošetříme achilovky a klouby," uvažoval obránce Pavel Košťál, který třeba v zimě místo běžek radši volí běhání.

Opačný názor má útočník Jan Nezmar, milovník lyžování i cykloturistiky. "V přípravě bych pokaždé upřednostnil běžky nebo kolo před běháním. Nemám problém ani s jedním," hlásil Nezmar, jeden z tradičních lídrů při obou disciplínách. Stejně jako urostlý útočník září v lyžařské stopě, v čele pelotonu se pohybuje i při cyklistice. Spolu s ním patří k nejlepším "obojživelníkům" i obránci Tomáš Janů s Miroslavem Holeňákem a záložník Jiří Liška.

Nezmar se "musí" dívat na Tour de France

"Já jsem začal mít rád i cyklistiku v televizi. Nebyla jiná volba, protože na pokoji bydlím s Padouchem (Janů), který je do ní úplný blázen. V létě na soustředění neběží v televizi nic jiného než Tour de France," vyprávěl Nezmar s úsměvem.

Liberečtí fotbalisté jsou při výjezdech pod přísným dohledem trenérů. Každému z hráčů hlídá jeho tepovou frekvenci sporttester a oni se musejí držet v přesně stanoveném rozmezí mezi hranicí aerobního a anaerobního prahu, které je ideální pro získání kondice.

Když se hráči trousí zpět do svého hotelu Maruška, kde v zimě i v létě bydlí, hned odevzdají sporttestery do rukou specialisty na technické záležitosti Jana Seiferta. Ten s pomocí počítačového programu tréninkové výsledky hráčů vyhodnotí.

Křivky značící tepovou frekvenci jasně odhalí, jak si hráč na tréninku vedl. "Zrovna ve středu mi trenéři říkali, že jsem do nějakého kopce mohl přidat a vyšťavit se víc," prozradil Košťál. "Já jsem naopak dostal za uši, protože jsme se s klukama v některých kopcích hecovali a tepovka nám létala nahoru víc, než je potřeba. Takže jsme se pak museli trochu mírnit. Není nutné, abychom se na kolech nějak zadřeli a pak byli vyřízení," popisoval Nezmar. "Ale výborné je, že díky sporttestrům máme zpětnou vazbu a víme, jak dobře, či špatně trénujeme," uvedl Nezmar.

Letos fotbalisté vyjíždějí strmější kopce

Na kolech strávili Liberečtí i část loňské přípravy, letošní výjezdy se ale trochu liší. Zatímco loni byly na programu dlouhé túry, nyní trenéři hráče vyhánějí do kratších, ale o to prudších kopců. Zákonitě se zkrátila i doba určená na výjezd, po dvou hodinách cyklotrénink většinou končí. "Jde o to, abychom získali větší dynamiku a sílu, protože naše obecná vytrvalost je podle testů na dost dobré úrovni," poznamenal Nezmar.

Cyklistika není zdaleka jedinou náplní kondičního soustředění Slovanu v Hraběticích. Trenéři si pokaždé pro své svěřence nachystají nečekané překvapení. "Už jsme tady měli třeba výšlap do sjezdovky s desetikilovým válcem, ve kterém se přelévá voda. To je taky velká lahůdka, ale je to výborné cvičení na stabilitu," připomněl Košťál další prvek z tréninkových galejí. "Když ty válce viděl Brazilec, co ho máme na testech, tak se málem zhroutil," vzpomínal s úsměvem Škorpil.

Fotbalisté se ale i na soustředění občas dostanou i na hřiště a občas si přípravu zpestří svižnou hrou. Večer zase míří do posilovny či bazénu. V sobotu nejtvrdší část letní přípravy libereckým fotbalistům skončí, na řadu už přijde pilování taktiky a herních variant.

Reklama

Související témata: