Hlavní obsah

Mini cíl Sparta splnila. Důležitější je série, Kotal stíhá Ščasného

Praha

Když propadli až na devátou příčku tabulky, hrozila jim kolosální ostuda. Strašáka skupiny o Evropu však fotbalisté Sparty odvrátili. Kolo před koncem základní části je jisté, že skupina o titul je nemine. Dokázali vyhrát již čtyři zápasy v řadě, což se jim naposledy povedlo loni, kdy na začátku jara ještě s trenérem Zdeňkem Ščasným zvítězili dokonce v šesti kolech za sebou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák ze Sparty Praha oslavuje gól na 1:0 během utkání s Opavou.

Článek
Fotogalerie

Porazili Opavu 2:0 a poslala ji na poslední místo. Sparta si naopak může trochu oddechnout. Vešla se do první šestky. Ještě nedávno byla devátá, teď je čtvrtá, dva body za třetím Jabloncem.

„Skupina o titul byla jedním z našich cílů. Víc mě těší, že jsme ve třetím zápase nedostali gól a předtím v Karviné inkasovali, když jsme hráli o deseti. Pod tlakem jsme ale pořád, každý zápas musíme vyhrát," poukazuje trenér Václav Kotal.

„Jistota skupiny o titul je samozřejmě oddych. Důležitá je ovšem naše série, nedostáváme góly, hrajeme slušně. První mini cíl je tedy splněný, ale to nemůže stačit. Musíme se drát dopředu a pokračovat," souhlasí s koučem útočník Libor Kozák.

Vítězný gól vstřelil právě Opavě, odkud se vydal do světa velkého fotbalu. S kapitánskou páskou na rukávu se navíc dotáhl do čela tabulky střelců.

„Snažíme se hrát kombinačně, na tréninku i v zápasech. Moc pěkná akce, všechno na jeden dotek. Stačilo nastavit placku a bylo to. Od toho máme tak kvalitní fotbalisty, aby podobné akce předváděli," libuje si ostřílený Kozák.

Karabec se chopil šance

Sparta ovšem nabízí i dravé mladí. Vůbec poprvé v základní sestavě nastoupil šestnáctiletý Adam Karabec. A zahrál výborně.

„S jeho výkonem jsem spokojený. Podílel se na obou gólech, což je asi nejdůležitější. Dobře pracuje s míčem, věřím, že s dalšími zkušenostmi bude velkým přínosem," chválí trenér Kotal mladíka.

V nabitém programu udělal čtyři změny v základní sestavě. Další lze očekávat v neděli na Slovácku, protože již další středu přijde na řadu semifinále poháru s Plzní.

„Asi dostanou příležitost hráči, kteří tolik nehráli. Ale každý bod je důležitý. Není to o tom, který hráč nastoupí. Kádr Sparty je široký. Všichni hráči by měli mít takovou kvalitu, aby utkání zvládli. a všichni si zaslouží herní vytížení," avizuje Kotal.

Reklama