Hlavní obsah

Mohl zářit ve Spartě, dokázal to až ve Slavii. Stoper promluvil, proč to na Letné neklaplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákavá kariéra profesionálního fotbalisty dokáže mladým hráčům zamotat hlavu. Podobný problém řešil i David Hovorka, který před nedávnem kvůli zdravotním trablům ukončil kariéru. Ten pro klubový magazín Sparty před lety řekl, že se neprosadil v áčku na Letné kvůli autonehodě a také přípravě na maturitu. „Byly to dva zlomové momenty ve fotbalové kariéře," přiznává nyní již bývalý fotbalista v pořadu Přímák na Sport.cz.

Maturita, autonehoda... Hovorka vysvětluje v pořadu Přímák, proč se napoprvé neprosadil ve SpartěVideo: Sport.cz

 
Článek

Fotbalu se začal učit v dresu rodného Kladna, odtud následně zamířil do Sparty, kde postupně stoupal, až přišla šance i v prvoligovém áčku. Jenže tam to úplně nevyšlo. Proč? „Čekala mě maturita na střední škole. Já byl v béčku Sparty za Martina Haška, který mi pomohl v růstu, a pak přišla pozvánka od Víti Lavičky do áčka. Jenže k tomu všemu tady byla škola," vzpomíná „Gadži", jak se Hovorkovi ve fotbalovém světě přezdívá.

Hovorka, který nejslavnější fotbalové roky prožil u pražského rivala ve Slavii přiznává, že mezi fotbalovým světem a studiem tak trochu balancoval. Nenavštěvoval totiž sportovní školu, s níž spolupracovala Sparta. „Rodiče chtěli, ať chodím na jazykovou školu, abych se vzdělával. Tak jsem chodil tam. Nebylo to jednoduché ve věku, v kterém jsem byl," přiznává.

Přímák s bývalým obráncem Davidem HovorkouVideo: Sport.cz

Našlápnuto měl nakonec v kariéře hodně vysoko, dokázal ubránit věhlasné útočníky v Lize mistrů, jenže zdravotní trable a opakovaná vážná zranění, jej nakonec úplně zabrzdila. Hovorka musel v devětadvaceti letech ukončit kariéru, což mrzelo jeho samotného, fanoušky a mrzet to musí i celý český fotbal.

I když chce Hovorka ve fotbale působit v jiné roli i dál, nejspíš je rád, že studia nehodil přes palubu. Ostatně momentálně studuje vysokou školu. „Ale byl jsem na střední hrozný student, moc jsem v lavici nevydržel," směje se.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín zítra 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava zítra 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.