Hlavní obsah

Mosquera lže, brání se nařčení z rasismu kouč Slavie. Vyhrožuje soudem

Asistent trenéra fotbalové Slavie Pavel Řehák ve svém prohlášení na klubových stránkách odmítl nařčení z rasismu ze strany kolumbijského fotbalisty Viktorie Plzeň Jhona Mosquery, k němuž mělo dojít během nedělního ligového šlágru v pražském Edenu (2:0).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jhon Mosquera z Viktorie Plzeň během utkání na Slavii.

Článek

„Se vší rozhodností odmítám nařčení z rasismu, které vůči mé osobě vznesl plzeňský hráč Jhon Mosquera po zápase Fortuna Ligy Slavia - Plzeň," píše Řehák v prohlášení.

Reagoval tak na obvinění plzeňského hráče, který po zápase na svém Instagramu doprovodil Řehákovu fotku komentářem: „Tenhle hlupák mi řekl opice." Svůj příspěvek sice záhy smazal, ale Viktoria se za něj postavila s tím, že jeho slovům věří a žádá Slavii o důsledné prošetření incidentu a potrestání viníka.

„Mosqueru jsem nikdy neoznačil slovem ´monkey´ (anglicky opice, pozn. aut), ale ani žádným jiným výrazem, který by mohl vyvolat jakýkoli rasistický dojem či by měl jakýkoli rasistický podtext. V průběhu hráčské kariéry jsem působil několik let v zahraničí, mezi hráči a trenéry jiných národností a různých kultur mám mnoho celoživotních přátel, nejsem rasista a rasismus odsuzuji," pokračuje slávistický asistent.

„Pokud Jhon Mosquera tvrdí ve svém příspěvku na Instagramu, který stáhl několik minut po jeho zveřejnění, že jsem ho označil slovem ´monkey´, tak bohužel lže," brání se Řehák.

Rasistické urážky se podle svých slov nemohl ani dopustit, protože se k plzeňskému hráči v průběhu zápasu nikdy nedostal blíž než na 15 metrů. Kdyby prý urážel na takovou vzdálenost, jeho výrazy by musely zachytit ruchové mikrofony i lidé v okolí.

„Pokud by Jhon Mosquera či kdokoli jiný i po opadnutí vášní po zápase Slavia - Plzeň nadále tvrdil, že jsem se dopustil vůči němu či komukoli jinému jakéhokoli rasistického výroku, budu se proti takovémuto tvrzení, které poškozuje mne i mou rodinu, bránit soudně," uzavírá Řehák.

Reklama