Hlavní obsah

Motor pro sparťany? Přijíždí Vrba s Baníkem! A také Plavšič...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pravdě těžko říci, kdo má před bitvou nesmiřitelných rivalů horší náladu. Ostravský Baník sice v minulém kole hladce porazil Pardubice, výhra nad posledním však nemohla vyhladit vrásky z mizerného startu do sezony. Nervy fotbalistů Sparty pak zase pocuchala série čtyř remíz v řadě. Atraktivní ale sobotní ligový zápas na Letné rozhodně je. Už jen tím, že trenér Pavel Vrba tam s Baníkem míří poprvé od doby, kdy ve Spartě v květnu skončil. A v týmu má čerstvě na hostování také exsparťanského slávistu Srdjana Plavšiče...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Baníku Ostrava Pavel Vrba během utkání s Hradcem Králové v Mladé Boleslavi.

Článek

Bez práce dlouho nezůstal. Jakmile Pavel Vrba skončil na Letné, ostravský boss Václav Brabec roztrhal smlouvu připravenou pro Pavla Hapala a svého vysněného kouče konečně přivedl zpátky do Baníku.

Bývalý trenér české reprezentace podotkl, že o Spartě byla napsána spousta nepravd. V závěru jara vypadal unaveně, nespokojeně. Nové angažmá zahájil odpočinutý.

„Nebudu se vyjadřovat k pravdám nebo nepravdám. To jsou spíše spekulace a spousta věcí mě pobavila. Nad jinými jsem kroutil hlavou. Ale k tomu nemá cenu se vracet. A že jsem vypadal unaveně, ano, protože jsem doopravdy unavený byl," popsal při nástupu do Baníku.

Vrba končí ve Spartě. Bylo jeho angažmá na Letné úspěšné? Diskutujeme v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Vše je o výsledcích. Když je máte, tak se usmíváte a jste v pohodě, když ne, tak to padá i na vás. Možná to bylo zapříčiněno i tím, co jsem zažil, i když se teď k tomu nechci moc vyjadřovat. Možná za půl roku, až budu mít čistší hlavu. V této chvíli k tomu není důvod," slíbil Vrba.

Jeho první návrat na Spartu samozřejmě poutá velkou pozornost.

„Vůbec neřeším, že trenér Baníku Vrba dříve vedl Spartu. Může to být ale motor pro některé hráče, kteří s ním pracovali. Vždy chcete porazit bývalého trenéra," soudí v rozhovoru pro klubovou televizi Thomas Nörgaard, asistent trenéra Sparty.

„Jestli bude návrat Pavla Vrby extra motivací? Asi jak pro koho, já to nějak speciálně vnímat nebudu. Máme hodně starostí sami se sebou, díváme se jen na výhru a tři body. Nic jiného nás nezajímá," líčí záložník Michal Sáček.

„Moc dění v Baníku neřešíme. Musíme myslet na nás," souhlasí obránce Casper Höjer.

Vrba působil ve Spartě od předloňského února do letošního května, v 50 ligových zápasech si připsal 33 vítězství, 10 remíz a 7 porážek.

Do Baníku se vrátil v mimořádně sezoně, kdy si klub připomíná 100 let od založení. Mezi ostravskými fanoušky vzbudil pozitivní ohlasy, a tak mohl doufat ve větší trpělivost.

Vrba vs. novináři. Diskuse v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Je to vždy o výsledcích. Když nebudeme první, ale třetí, tak si nebudou fanoušci asi úplně stěžovat. Když ale budeme desátí nebo dvanáctí, tak to bude jiné. Vím, že Baník chce hrát o nejvyšší příčky, dostat se tam, kam historicky patří. A kdyby to tak nebylo, tak bych tu možná ani nebyl. Doufám, že se to podaří," předsevzal si Vrba.

Samozřejmě netušil, že po 7. kole bude stoletý oslavenec v tabulce až na 14. místě...

„Jsem rád, že jsme zápas zvládli a poskočili nahoru v tabulce. Buďme ale na zemi, čekají nás hodně těžké utkání na Spartě, v Plzni a na Slavii. Tyhle zápasy nám ukážou, jak na tom jsme," zdůraznil Vrba po minulé výhře nad Pardubicemi.

Paradoxně je částečně podepsaný pod bilancí Sparty, která doma porazila Baník již devětkrát v řadě.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Srdjan Plavšič z Ostravy.

„Určitě pozitivní bilance, zápasy si pamatuji. Musíme znovu za tři body, nic jiného nám ani nezbývá," přikyvuje Sáček.

Dlouholetou rivalitu ještě okořenil příchod Srdjana Plavšiče. Bývalý sparťan zamířil do Baníku těsně před uzávěrkou na hostování ze Slavie.

„Na Spartě pro mě nikdy nebude skvělá atmosféra. Už jsem tam hrál se Slavií, vím, co mě čeká. Jsem na to připravený," ujišťuje srbský záložník.

Zatím může jen přemítat, jestli je pro něj horší nastoupit na Letné v dresu Slavie, nebo v dresu Baníku...

„No... To uvidím teď, až tam přijedu," směje se Plavšič.

Reklama