Hlavní obsah

Na Bazaly v sobotu naposledy. Stadión poté zřejmě osiří

Ostrava

Je to tady. Nikdo, komu není lhostejný ostravský Baník, se na tento den netěšil. Přesto přišel. V sobotu 30. května odpoledne se na Bazalech odehraje poslední ligový zápas. A i když na fotbalisty Baníku Ostrava i fanoušky čeká moderní Městský stadión, jehož rekonstrukce přišla na 900 miliónů korun, málokdo z nich se na něj těší.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový stadión Bazaly zažije v sobotu svou ligovou derniéru.

Článek
Fotogalerie

„Je mi z toho smutno. Na Bazalech jsem začínal a taky jsem tady skončil. Zažil jsem krásné okamžiky, ale i chvíle, kdy se nám nedařilo. Bazaly pořád budí emoce a já nikdy nezapomenu na utkání dorostenecké ligy proti Třinci, které se hrálo před ligovým zápasem. Na ten aplaus, když jsem dal gól a osm tisíc lidí, kteří tři hodiny před mistrákem áčka už byli na tribunách, se radovali, nikdy nezapomenu," vzpomínal kanonýr Václav Daněk.

I on by měl dnes odpoledne patřit k těm, kdo se s Bazaly rozloučí na hřišti. „Bazaly vždycky lidi spojovaly a do života Ostravanů vnesly mnoho radosti. Proto si zaslouží důstojné rozloučení. Připravili jsme proto na den, kdy se na Bazalech uskuteční poslední ligové utkání, program Bazaly, děkujem!!!," řekl majitel Baníku Petr Šafarčík. Před ligovým zápasem Baníku s Duklou Praha (od 17 hodin) tak uvidí fanoušci od 15 hodin utkání baníkovských legend proti internacionálům České republiky.

Bergera či Vízka povede i Nohavica

V týmu internacionálů, který povede reprezentační kouč Pavel Vrba a šéf hokejových Vítkovic František Černík, se představí například Jan Berger, Ladislav Vízek či Jan Fiala. Mužstvo domácích legend povedou ze střídačky František Komňacký a Jaromír Nohavica. Bílo-modrý dres Baníku by měli obléci například Daněk, Karel Kula, Ivo Staš či Radek Slončík. Hrát měli i Martin Lukeš nebo René Bolf, kvůli nepříliš dobrým vztahům se současným vedením Baníku se ale někteří bývalí hráči nejspíše omluví.

Přijdou naopak příznivci, kteří před jarní části ligy vyhlásili bojkot domácích zápasů. Ani jim se nelíbí, jak stávající vedení klub řídí. „Mám přání, aby nás ten poslední zápas zase spojil," vyslovil zřejmě nesplnitelný cíl šéf klubu Šafarčík.

Do 30. června bude moci Baník Bazaly využívat, poté místo, kde v průběhu 56 let odehrál 818 zápasů, vstřelil 1506 gólů a oslavil čtyři mistrovské tituly, opustí. Zda natrvalo, ukáže až čas. Bazaly od roku 2013 patří městu Ostrava, které koupí stadiónu klub zachránilo od krachu. Nyní ale požaduje po klubu platit nájemné, které se však Baníku zdá příliš vysoké.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice