Hlavní obsah

Násilí nikam nevede, distancuje se LFA od protestů proti vládním opatřením

Praha
Aktualizováno

Ligová fotbalová asociace reaguje na nedělní dění na Staroměstském náměstí. Distancuje se od násilné formy protestů, které jsou spojovány s radikálními fotbalovými fanoušky. Demonstrace kritiků protikoronavirových opatření vlády se účastnilo násobně víc lidí, než bylo povolených 500.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V násilí a zákrok policejních těžkooděnců vygradovala na Staroměstském náměstí v Praze demonstrace proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru.

Článek

Nedělní protest fanoušků fotbalových a hokejových klubů z celé republiky byl namířen "zmatečným" vládním restrikcím kvůli šíření nemoci covid-19. Demonstrace začala ve 14:00 a krátce po 15:00 její organizátoři oznámili ukončení. Poté se akce zvrhla v bitky části účastníků s policií.

Protestující házeli na policejní těžkooděnce petardy. Policie po krátké potyčce útočící demonstranty zatlačila na náměstí a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat. Policejní těžkooděnci se poté za pomoci petard, slzného plynu, psovodů i těžké techniky pokusili vytlačit většinu demonstrantů ze Staroměstského náměstí. Policie použila i vodní děla.

"Ligová fotbalová asociace se distancuje od násilné formy protestů, které jsou spojovány s radikálními fotbalovými fanoušky. LFA je po řadu měsíců v úzké komunikaci s ministerstvem zdravotnictví a dalšími státními autoritami ohledně tématu nemožnosti pořádat fotbalová utkání a věří, že stejně jako v minulých měsících dokáže nejvyšší státní činitele a epidemiology přesvědčit o svých argumentech směrem k znovuzahájení profesionálních soutěží pomocí věcného dialogu, a nikoliv násilným vynucováním," praví asociace ve svém prohlášení.

Také Baník se distancuje
Mluvčí klubu Marek Lorenc: „FC Baník Ostrava je apolitický klub a naprosto striktně se distancuje od jakéhokoliv spojování klubu s událostmi na Staroměstském náměstí. Odmítáme jakékoliv formy násilí jak na stadionech, tak mimo něj, a vážíme si všech našich fanoušků, kteří ve složité době dodržují a respektují všechna vládní opatření.“  (tom)

Reklama

Související témata: