Hlavní obsah

Navrátilec z hostování, „funkcionář“ Tecl nebo bývalé eso Slovácka. Slavia bez Chytila hledá útočnou jedničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozice hrotového útočníka je jednou z vůbec nejvíce klíčových pro každé úspěšné mužstvo, pražskou Slavii nevyjímaje. I proto se sešívaní urputně snažili o příchod komety podzimní části sezóny, Mojmíra Chytila, který ale do Edenu zřejmě zamíří až v létě. „S Olomoucí jsme na všem dohodnuti a součástí dohody není to, že hráč přijde již v tomto přestupovém období,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci slávistický boss Jaroslav Tvrdík. Místo jedničky na hrotu je tak stále volné a kromě Stanislava Tecla a Václava Jurečky, kteří sešívaný dres oblékali již na podzim, se o něj porve i navrátilec z úspěšného hostování v Liberci Mick van Buren.

Jakou pozici budou mít ve Slavii zkušení útočníci Mick van Buren a Stanislav Tecl? Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

30letý Nizozemec za sebou má individuálně nejpovedenější půlrok v dosavadní kariéře, s devíti vstřelenými brankami je na dělené druhé příčce ligové tabulky střelců a navrch přidal ještě dvě asistence. „Vrátil se z hostovačky, kde byl jedním z nejnebezpečnějších hráčů ligy. Nastupoval pravidelně na postu, kde hrál celou kariéru. Počítáme s ním v útoku, v neděli se (v zápase s Jabloncem) určitě objeví," vyjádřil důvěru realizačního týmu ve Van Burena trenér Jindřich Trpišovský.

Ten následně také nastínil, kde vidí největší přednosti nizozemského forvarda. „Mick je otravný hráč, neustále v náběhu a nepříjemný pro obránce. Pevně věříme, že naváže na to, co předváděl v Liberci, a že to dokáže i ve více konkurenčním prostředí," doufá Trpišovský.

Van Buren bude mít o motivaci postaráno, kontrakt v Edenu mu totiž doběhne v červnu, takže ho čeká boj o jeho prodloužení. „Když dá stejně gólů jako v Liberci, bude nejlepším střelcem ligy, a takovému hráči se nedá neprodloužit smlouva," pravil na adresu Nizozemce s úsměvem Tvrdík.

Na základní sestavu ale také pomýšlí Stanislav Tecl, jeden z lídrů slávistické kabiny, jenž se na podzim v lize také trefil devětkrát. „Standa má nejlepší fyzické výsledky ze všech hráčů, v modelovém zápase naběhal nejvíce metrů ve sprintu a na tréninku měl pak vůbec nejlepší akceleraci. Je navíc nejlepším střelcem přípravy. Kdyby měl jeho čísla jiný hráč, byl by opěvovaný, je to vůči němu někdy nespravedlivé," chválil Trpišovský 32letého útočníka, který je fanoušky často kritizován za nedostatečnou efektivitu ve stoprocentních šancích.

Tecl si navíc svým dlouhodobým působením ve Slavii řekl o pokračování v klubu i po konci kariéry. „Dokud bude mít sportovně co dát A-týmu, tak patří trenérovi, až skončí, tak bude můj. Já bych si osobně možná i přál, aby měl výkonnost nižší, jsme totiž domluveni i na další spolupráci, na kterou se těším. Charakterově i manažersky na to má," nastínil plány do budoucna Tvrdík. Tecl tak pravděpodobně zvolí stejnou cestu, jako brankář Přemysl Kovář, a po konci aktivní kariéry se přesune do role jednoho z funkcionářů.

Podzimní ligová bilance variant Slavie na hrot útokuzápasyminutygólyasistence
Mick van Buren15122592
Stanislav Tecl1581793
Václav Jurečka1164533

O slovo se ale hlásí i Václav Jurečka, letní posila ze Slovácka, v jehož dresu nasázel 28letý útočník v loňském ročníku Fortuna ligy sedmnáct branek. V probíhající sezóně se sice Jurečka i pro zranění, které utrpěl v srpnu, nevešel na soupisku pro Konferenční ligu, v tuzemské nejvyšší soutěži ale zapsal tři branky a stejný počet gólů připravil.

Výše zmíněné útočné trio má před jarem pochopitelně ty nejvyšší ambice, které neskrývá ani vedení Slavie. „Cílem je titul mistra ligy nebo vítězství v MOL Cupu," zavelel Tvrdík. Otázkou tak zůstává, která z čistokrevných „devítek" dostane důvěru k tomu, aby sešívaným kýženou trofej vystřílela.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice