Hlavní obsah

NÁZOR DO PRANICE: Bílkova lakonická slova "Jeho svědomí" řekla o Krmenčíkovi vše

Provokaci si nakonec rozmyslel, takže gól pečetící prohru „své“ Plzně Michael Krmenčík pod kotel příznivců Viktorie slavit neběžel. Spokojil se s tím, že skončil mezi slávistickými fanoušky. S nimi se opájel vůbec první ligovou trefou, kterou dal po dlouhých měsících v sešívaném dresu ze hry, mezi nimi upadl do euforie. Až nepopsatelné.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor druhého gólu Slavie Michael Krmenčík se raduje.

Článek
Fotogalerie

Nejspíš proto, že splnil přísahu zveřejněnou na sociálních sítích po středeční dohrávce s Olomoucí, kdy před severní tribunou nejprve vyřvával „Zku.vená Plzeň", aby s odstupem času učinil pokání a přidal slib, že v neděli udělá maximum pro úspěch Slavie a v jejím dresu Viktorii porazil.

A skutečně ji porazil, a dokonce k tomu přispěl brankou v páté minutě nastavení, kdy soupeř hrál už bez tří vyloučených jen v osmi mužích.

Dobré mravy velkých fotbalistů vždy velely, že gól vstřelený bývalému klubu důvodem k oslavám není. A když jde o mateřský klub, pak už tuplem ne, což ovšem platilo a platí nejen pro velké plejery.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Krmenčík ze Slavie Praha oslavuje gól na 2:0

Nejen pro ně se totiž stalo pravidlem, že se ještě omluví. Třeba gestem, přímo na hřišti.

Našel by se tisíc a jeden příklad, kdy se tomu tak stalo.

V cizině, stejně jako v tuzemsku.

Krmenčík ovšem borcem takového kalibru není.

A nejde teď vůbec o pokřik, k němuž se nechal ve středu v Edenu po konfrontaci s Hanáky údajně strhnout a po němž mu jeho bývalý plzeňský spoluhráč David Limberský vzkázal: "Co všechno jsi schopen udělat, aby ses zavděčil fanouškům SKS, kteří tě stejně nikdy nepřijmou? A naopak teď jsi ztratil spoustu fanoušků, kteří tě měli upřímně rádi."

Ani v neděli se Limberský neudržel, aby na sociálních sítích nereagoval. "Krmenčík je největší ostuda, co kdy v Plzni byla," napsal Limberský na Instagramu. Svůj názor na Krmenčíkovo chování přidal i současný hrot plzeňského útoku Jean-David Beauguel.

To nadšená oslava gólu, který už nic neřešil a sloužil spíš k jeho osobní satisfakci, ho z jeho malosti usvědčila.

„Potřeboval jsem se nastartovat, a že to bylo zrovna proti Plzni, za to já nemohu," měl Krmenčík před kamerami po ruce svůj argument.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek, rozhodčí Pavel Franěk a Matúš Kozáčik po utkání Slavia Praha - Viktoria Plzeň.

„Mluvili jsme s ním před zápasem jako s každým jiným hráčem. Chtěli jsme na něm, aby se soustředil na hru a fotbal a pomohl nám," nechtěl se slávistický kouč Jindřich Trpišovský pouštět do glosování verbální přestřelky mezi explzeňskými hráči na sociálních sítích, ani do oslav, k nimž se Krmenčík uchýlil.

Nebo spíš snížil...

Ostatně, plzeňský kouč Michal Bílek mu dal okamžitě na vědomí, co si o podobném počínání myslí. Nejdříve při ochodu ze hřiště, kdy reprezentačního útočníka míjel, aniž by reagoval na jím podávanou ruku, poté lakonickými slovy: „Jeho svědomí".

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny dr. Václava Jíry a Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama