Hlavní obsah

Nebrečte, ukazoval Haraslín střídačce Baníku. Cítím nedostatek respektu, reagoval Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I kdyby šlo jen o přípravné utkání před sezonou, bez emocí a vypjatých okamžiků by se souboj Baníku Ostrava a Sparty Praha neobešel. Ani první střet rivalů v této sezoně se bez napětí, postrkávání a občas až zbytečných posunků neobešel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sparťané se radují z gólu v Ostravě.

Článek

První ostřejší faul spáchal v prvním poločase domácí kapitán David Lischka a měl velké štěstí, že ještě bez karetního ocenění. O několik minut později si totiž právě domácí kapitán po faulu Filipa Kubaly na Angera Sörensona a následné strkanici hodně emotivně vyměňoval názory s útočníkem Sparty Janem Kuchtou.

A oba aktéři kartu žluté barvy z rukou rozhodčího Jana Petříka uviděli. „Rivalita mezi Spartou a Baníkem je obrovská. I v hledišti, kde se dá někdy mluvit až o nenávisti, tak pak i na hřišti, kam se to přenese,“ zmiňoval Lischka.

Žlutou kartu vidělo v utkání 15. kola, které hosté z Prahy vyhráli zásluhou přesní hlavičky Filipa Panáka 1:0, šest fotbalistů. Čtyři na domácí straně (Ewerton, Kubala, Lischka a Ndefe) a dva hosté (Kuchta a Vindahl), k nimž se na konci první půle přidal i trenér Brian Priske.

„Fotbal je vášeň. Je logické, že jsou tam emoce při gólech nebo při udělování karet. A přiznávám, že i já někdy nejsem pyšný na to, když vidím svoje momenty na střídačce,“ říkal po zápas dánský trenér Sparty.

Žluté napomenutí měl dostat za chování v době, kdy měl jít v 62. minutě střídat, bezesporu také slovenský záložník letenských Lukáš Haraslín. Sudí Petřík mu ukázal, že má hřiště opustit nejkratší cestou, to ale středopolař Sparty z důvodu, že na něj z domácích tribun dopadaly konfety, odmítl.

Plácnout si s Adamem Karabcem, který na něj čekal na druhé straně hřiště se tak vydal mírným poklusem přes celou šířku hřiště, přestože jej hlavní rozhodčí i protihráči vytrvale nabádali, aby šel za postranní čáru jinudy.

A reakce Haraslína? Karlu Pojeznému, jenž se ho snažil postrčit směrem k nejbližší postranní čáře rukama naznačil, že nemá fňukat. To se ale nelíbilo domácí střídačce, která to Haraslínovi hodlala okamžitě sdělit.

Mezi střídačkami, kde slovenský reprezentant gesto zopakoval, to začalo vřít. Výsledkem roztržky byly žluté karty pro sparťanského asistenta Luboše Loučku a domácího vedoucího mužstva Tomáše Bernadyho.

„Tyhle zápasy jsou vyhecované, ale nemám pocit, že by to bylo nějak za hranou. Jsou tam emoce, ale nepřekročilo to hranice,“ uvedl domácí trenér Pavel Hapal, jehož více než slovní výpady štval další domácí nezdar, byť s lídrem tabulky.

Trenér Sparty Priske naopak přiznal, že mezi realizačními týmy cítí v Česku nedostatek respektu. A po utkání to Bernadymu v útrobách stadionu už v klidu vysvětloval. „Řešil jsem to s vedoucím týmu soupeře. Občas mi přijde, že tam je nedostatek respektu. Vedoucí týmu by neměl mluvit na hráče soupeře. Posuzuji to podle toho, jak se chová náš vedoucí týmu (Miroslav Baranek). Probíhají diskuze se čtvrtým rozhodčím, ale na hráče soupeře se nemluví,“ uvedl dánský trenér Sparty.

„Ale nebavíme se jen o dnešku. Nestalo se to poprvé. Abych byl upřímný, tohle se děje skoro každý zápas. Ale proč tomu tak je, nevím. Procházím z prostředí, kde se tohle neděje,“ řekl Priske.

Reklama