Hlavní obsah

Nedělní ligové derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty odřídí Pechanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní šlágr 23. kola první kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude řídit rozhodčí Ondřej Pechanec. Sedmatřicetiletý sudí bude mít v nejvyšší soutěži na starost pražské derby poprvé v kariéře, souboj městských rivalů měl jako hlavní arbitr dosud na povel jen v semifinále domácího poháru v roce 2019, kdy červenobílí zvítězili hladce 3:0. Delegaci na víkendové kolo dnes zveřejnila komise rozhodčích FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Pechanec během utkání 10. kola Fortuna ligy, AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň, hrané 30. září 2023 v Praze

Článek

Pechanec se na začátku této sezony vrátil k rozhodování v první lize poté, co po podzimu 2021 ukončil kariéru. Tehdy to vysvětlil tím, že je celkově vyčerpaný z fotbalového prostředí.

V tomto ligovém ročníku jako hlavní zatím odřídil 12 utkání. Naposledy o uplynulém víkendu podještědské derby mezi Libercem a Jabloncem, které skončilo 3:3. Předtím byl hlavním sudím při remíze Slavie 1:1 v dohrávce ve Zlíně, na konci září měl na starost šlágr mezi Spartou a Plzní s výsledkem 2:1.

Při podzimním ligovém derby v Edenu dělal Pechanec čtvrtého rozhodčího. Zápas, který skončil 1:1, byl velmi vyhrocený a sudí Ladislav Szikszay na každé straně vyloučil po jednom hráči i členovi realizačního týmu. Sparta coby obhájce titulu bude v neděli proti Slavii hájit čtyřbodový náskok v čele ligové tabulky.

Pražští rivalové se utkali i ve středu ve čtvrtfinále domácího poháru. Sparťané po obratu z 0:2 zvítězili 3:2 po prodloužení, rozhodující branku zaznamenal ve 114. minutě Adam Karabec z penalty za ruku domácího Tomáše Vlčka ve vápně.

Trenérovi červenobílých Jindřichu Trpišovskému se pokutový kop příliš nepozdával. Na tiskové konferenci se pozastavil i nad tím, že sudí Karel Rouček nenařídil v 86. minutě penaltu za zákrok na Tomáše Holeše, kterému dal ve vzdušném souboji ve výskoku rukou do obličeje Victor Olatunji. V deváté minutě prodloužení pro změnu na opačné straně dostal nigerijský útočník Letenských v šestnáctce podobně loktem do hlavy od Vlčka, ani tentokrát ale rozhodčí pokutový kop nenařídil.

Slávisté zřejmě dali nespokojenost s výkonem Roučka najevo i tím, že vedoucí jejich týmu Stanislav Vlček odmítl po zápase potvrdit zápis rozhodčího o utkání. Vzhledem k tomu, že se tímto nezvyklým gestem dopustil přestupku, bude se jeho jednáním zabývat Řídicí komise TOP soutěží FAČR, pod kterou pohár spadá. Vlčkovi hrozí pokuta.

„Zápis vedoucí mužstva nepodepsal, protože jsme nedostali racionální vysvětlení udělení žlutých karet v zápase. Výkon hlavního rozhodčího (je) nezpochybnitelný, o výkonu rozhodčího VAR máme pochybnosti. Nemusíme všichni souhlasit, ale je to naše právo. Přáli bychom si, aby nedělní derby konečně jednou nerozhodl VAR/sporná penalta, ale výkon obou týmů na hřišti,“ napsal na sociální síti X předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Reklama