Hlavní obsah

Nenahraditelný, jiného takového hráče česká liga nemá. Experti se klaní před Matějovským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pan nenahraditelný. Před lety se ho sice dobrovolně vzdala pražská Sparta, ale Marek Matějovský nemusí litovat. Válí totiž za konkurenta v Mladé Boleslavi a experti jen žasnou, jak si vede. „Žádný takový hráč v české lize tedy není?" vyzvídá moderátor Filip Lejček v pořadu Přímák na Sport.cz. Odpověď je jasná. „A proč si myslíte, že furt hraje, je fantastický, je radost se na něj dívat. Měl zdravotní problémy, ale vrátil se. Říkám mu, hraj co nejdéle, protože je krásné se na tebe dívat," tvrdí bývalý reprezentant Pavel Mareš.

Mladoboleslavský záložník Marek Matějovský nemá podle expertů v lize konkurenci. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

V prosinci už bude záložníkovi s báječnou kopací technikou dvaačtyřicet. Nic to ale nemění na tom, že když vykouzlí na zeleném pažitu nečekanou přihrávku, experti žasnou a mladší hráči v dresu soupeře možná s otevřenou pusou zírají, jak je tohle možné. I když jsou rychlejší, Matějovský je tímhle způsobem prostě přehraje na plné čáře. „Zrychluje myšlenkou," přitaká Mareš.

Jak přesně taková situace vypadá? Matějovský zvedne hlavu a má jasno, co provede. „Suchomel a Ladra běží, tady je do nohy Kušej, Škoda je volný hlavičku, tomu to nakonec hodí a je z toho gól," vcítí se do role boleslavského špílmachra. „Myšlenka je rychlejší než balon i soupeřův hráč."

Mladoboleslavský Vasil Kušej si říká o velké angažmá. Debata v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Šéf fotbalové sekce Jan Malý souhlasí, že je Marek Matějovský výjimečný. „Pochopitelně musí mít kolem sebe hráče, co se nabídnou. Fyzicky už tak rychlý nebude. Nemůže závodit s dvacetiletými kluky," říká realisticky.

Přímák s bývalým fotbalovým reprezentantem Pavlem MarešemVideo: Sport.cz

Co přesně musí hráč mít, když touží získat výsadní postavení špílmachra týmu? „Musí vidět," říká jednoduše Mareš a tvrdí, že záblesky fotbalových věcí ala Matějovský občas předvede v lize Patrik Žitný. „Spoustu let jsem to nevnímal, ale ve třiceti mi došlo, že velký fotbal se nehraje tak, že se dívám na spoluhráče, ale hraju naslepo," tvrdí a vzpomíná, jak byli všichni paf, když viděli Tomáše Rosického v sestřizích z Premier League a jeho kouzelné přihrávky. „To se nedá naučit, ale právě tak hraje i Marek Matějovský."

Kluby se pochopitelně snaží rozpoznat, zda má někdo tyhle výjimečné vlastnosti. Výsledek je ale nejistý. „Kluby třeba otestují sto hráčů a tuhle vlastnost nemá nikdo. A pak to najednou jeden předvede a s tím je třeba dál pracovat. Dostane zadání, aby se nedíval na hráče, ale má něco zahrát," líčí nadšeně bývalý reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Petrák z Bohemians a Marek Matějovský z Mladé Boleslavi během utkání 25. kola Fortuna ligy, Bohemians 1905 - Mladá Boleslav, hrané 12. března 2022 v Praze.

Právě kvůli těmto dovednostem si podle Mareše Marek Matějovský zahrál na Ostrovech nejvyšší soutěže. „Kvůli tomu, co umí, působil v Anglii. Je náročné takového hráče najít a nevím, zda u nás teď existuje. Asi ho máme, ale jeho rozvoj trvá dlouho," naznačuje Mareš, v čem je výjimečnost zkušeného záložníka středočeského týmu.

„Ve Slavii by tím hráčem mohl být Petr Ševčík, ale je často zraněný. Slavia měla po odchodu Stanciua ve finální fázi problém a pere se s tím," míní novinář Malý. „Je tam i Zafeiris, jenže to není Čech," povzdechne si, protože je jasné, že by se takový hráč hodil i národnímu týmu. „Je tu i Michal Ševčík z Brna, ten se může rozvíjet," dodává s nadějí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.