Hlavní obsah

Není to Slavia jako na podzim a ještě dlouho nebude, říká Trpišovský po další výhře

Praha

Obhájce jede. Tři zápasy, tři výhry, tři čistá konta. Fotbalová Slavia po restartu nejvyšší soutěže ani jednou nezaváhala. Naposledy v úterý vyhrála těsně v Příbrami, byť zřejmě rozhodujícímu gólu Musy předcházela ruka spoluhráče Zimy. Nicméně tým trenéra Jindřicha Trpišovského utkání dominoval. Stejně jako předešlým dvěma střetnutím s Jabloncem a v Mladé Boleslavi. Dramatická to proměna ve srovnání s konfrontacemi po zimní pauze před pandemií koronaviru. „Naše mentální síla roste," pochvaluje si trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Radost Slavie z vítězství, uprostřed je trenér Jindřich Trpišovský.

Článek
Fotogalerie

Přestože jste úternímu zápasu jasně dominovali a měli řadu šancí, Příbram dlouho odolávala. Ulevilo se vám hodně, když jste soupeře alespoň jedním gólem složili na lopatky?

Byly to velké nervy. Musím vyzdvihnout výkon Příbrami, protože dva předchozí duely zvládla skvěle a rovněž v souboji s námi se prezentovala výborným výkonem. Zápas nám udělala mimořádně těžký. Když Petar Musa skóroval, hodně se mi ulevilo. Bál jsem se, abychom se úplně nezbláznili do ofenzivy, a nakonec po nějakém vydařeném výpadu domácích neprohráli.

Ve srovnání s předešlým zápasem se zdálo, že ofenziva Slavie tentokrát nefunguje tak lehce a souhra drhne.

Bylo to tak. Faktorů je více. Třeba absence ve středu pole. Na marodce máme Ševčíka, Holeše a Olayinku. Někdy naše kombinace vázla. Výkon určitě nebyl ve všech fázích zápasu ideální. Ale současně je třeba vidět, že jsme měli spoustu velmi dobrých šancí a řadu dalších nadějných pozic. Stanciu dal tyčku, pálil těsně vedle z přímáku, pak šance Tecla či Traorého. Někdy je prostě třeba zůstat trpělivý. Navíc se musím znovu vrátit k Příbrami. Skvěle pracují, když jsou bez balonu. A s ohledem na fakt, že mají dva cizince na pozici stoperů jsou velice organizovaní. Současně hrají nesmírně náročný fotbal. Takže jsem věřil, že pokud budeme držet míč a kombinovat, jeden gól vstřelíme.

Pomohlo by výkonu vašeho týmu rychlejší nasazení Musy, který začal zápas jen na lavičce náhradníků?

Řešili jsme jeho nasazení do základu, ale pak jsme se přiklonili k variantě s minimálním počtem změn v základní sestavě. Během přestávky jsme dumali, zda nasadit Petara Musu nebo Patrika Hellebranda. Nakonec jsme ukázali při prvním střídání na Hellebranda, abychom byli více na míči a dostali zápas pod kontrolu. Petarovi se totiž více daří, když hraje s někým ve dvojici. Proto jsme jeho nasazení ještě pozdrželi.

Slavii zařídil na jaře už sedm bodů. Změní se po gólu v Příbrami jeho trošku nevděčná pozice žolíka?

Od začátku bylo jasné, že v Příbrami dostane prostor se ukázat. Potvrdil, že je v pokutovém území neskutečně silný. Je to gólový zabiják. Podobného hráče jsem určitě netrénoval. Současně s ním bude ale ještě hodně práce, protože v zapojení se do hry a mezihře má velké rezervy. Pracuje na tom a svoji pozici snáší velice dobře, přijímá vše pozitivně.

Neříkal jste si, že poslední tým tabulky byste měli zlomit přeci jen rychleji a zvládnout zápas s větším klidem?

Absolutně nemůžeme koukat, kdo je kolikátý v tabulce. Mám velkou radost, protože mužstvo je schopné reagovat na různý průběh zápasu, různý styl soupeře, a i za těsného stavu utkání dohrát. Jasně, ještě to v některých fázích není Slavia jako třeba na podzim. A ještě dlouho nebude, ale už na týmu vidím určitou mentální sílu, která roste. A schopnost vypořádat se s nepříjemnými věcmi.

Reklama