Hlavní obsah

Neuvěřitelné číslo! Nejstarší hráč fotbalové Fortuna ligy překonal metu 400 utkání

Tuhle metu před ním v samostatné české lize překonalo pouze jedenáct hráčů. V zápase se Spartou se do historie zapsal i kapitán pražských Bohemians Josef Jindřišek. Nejstarší hráč fotbalové Fortuna ligy si po více jak 19 letech od svého debutu připsal na konto 400. ligový start. Od trenéra Jaroslava Veselého se dočkal po remíze 1:1 na Letné poklony. „Nehraje za zásluhy, opravdu si to zaslouží. Svými výkony dokáže tým strhnout,“ chválil ho kouč na pozápasové tiskové konferenci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Jindřišek z Bohemians během utkání na Spartě.

Článek

Zelenobílé barvy obléká Jindřišek od sezony 2009/2010, kondici má stále výbornou. V sobotu naběhal více než 12 kilometrů, nejvíce ze všech na hřišti. „V jeho věku neuvěřitelné," pronesl o 41letém defenzivním záložníkovi Veselý.

„Je jak blázen, ani za mlada mu to takhle neběhalo. Prostě to v sobě má a klobouk dolů před ním. Jsme rádi, že je s námi," vtipkoval jediný střelec Bohemians proti Spartě Petr Hronek. „Železný muž. Říkal, že teď už žádné počty zápasů nemá, bude si jen dohrávat. Tak padesát startů ale ještě dá," dodal s úsměvem.

Jindřišek nakoukl mezi českou fotbalovou elitu až ve dvaadvaceti. V srpnu 2003 mu tehdejší jablonecký trenér Vlastimil Palička dal důvěru na posledních sedm minut duelu s tehdejším Synotem (dnešním Slováckem). V pětadvaceti odešel do Olomouce, hostoval v druholigovém Fulneku. Pak přišla zima 2009 a první přesun do Bohemians. Do Ďolíčku si ho tehdy vybral kouč Pavel Hoftych. Od té doby odehrál za Pražany přes 300 utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians zleva: Petr Hronek, Martin Dostál, Josef Jindřišek a David Puškáč oslavují gól na 1:0 během utkání na Spartě.

„Říkal jsem mu, že u pětistovky asi nebudu, ale trenérů už přežil tolik, že se jeden ztratí. Je zásadní, že nehraje za zásluhy, opravdu si místo zaslouží. Počet startů za Bohemians se bude těžko překonávat. Vše je podložené jeho obrovskou vůli, oddaností fotbalu a tím, jak na sobě pracuje," chválil svého svěřence Veselý.

S Jindřiškem si je 45letý stratég velmi blízký, dokonce si tykají, protože se kdysi potkali na trenérském školení. „Nejsme od sebe věkově daleko, neměli jsme jediný konflikt. I když jeden ano, když měl problémy s kolenem. Chtěl jsem mu dát úlevy, ale poslal mě někam," vzpomínal Veselý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Hronek z bohemians se raduje ze své trefy na Letné.

Jindřišek prý není typ kapitána, který by v kabině rozdával velká prohlášení. „Působí stejně skromně jako na hřišti. Nepotrpí si na gesta a řeči, strhává ostatní svým výkonem a přístupem," prozradil Veselý.

Historické tabulce české ligy vévodí současný záložník Slovácka Milan Petržela s 455 starty. Celkovým rekordmanem i s československou nejvyšší soutěží je pak nynější trenér národního mužstva Jaroslav Šilhavý, který zasáhl do 465 prvoligových klání.

Reklama