Hlavní obsah

Nikdy nezapomeneme, Šury! Před rokem přišel černý den českého fotbalu

Praha

Tři slova určená do nebe. Nikdy nezapomene, Šury! Nejen Sparta si připomíná černý den českého fotbalu. Dnes je to přesně rok, co zemřel Josef Šural. Reprezentant zahynul 29. dubna 2019 při autonehodě minibusu, kterým se s dalšími hráči Alanyasporu vracel z utkání turecké ligy. Bývalému hráči Brna, Liberce a Sparty bylo 28 let, zanechal po sobě manželku Denisu a dvě dcery.

Foto: Facebook: Josef Šural

Fotbalista Josef Šural tragicky zahynul v Turecku.

Článek
Fotogalerie

Jsou zprávy, kterým se nechce věřit. Jedna taková neúprosná před rokem přišla z Turecka.

„Hrozná tragédie, nemůžu tomu uvěřit. Upřímnou soustrast celé rodině, budeš mi a nám všem strašně chybět. Pepíku, odpočívej v pokoji," napsal záložník Lukáš Vácha, Šuralův spoluhráč ze Sparty a dříve i z Liberce.

„Černý den českého fotbalu. Na můj jediný gól v repre jsi nahrál ty. V tuto chvíli jsou fotbalové výhry a prohry malicherné," smutnil obránce David Limberský, soupeř z Plzně a spoluhráč z národního týmu.

Na Šuralovo tragické úmrtí na sociálních sítích reagovaly vedle řady českých klubů i evropské celky včetně Sevilly nebo Porta. Soustrast vyjádřil také někdejší brankář české reprezentace Petr Čech z Arsenalu, gólman španělských mistrů světa a Evropy Casillas nebo turecká verze twitteru FC Barcelona.

Havárie pět kilometrů před cílem

Co se vlastně v osudný den stalo?

Tým Alanyasporu dostal po utkání na hřišti Kayserisporu dvoudenní volno. Šural a dalších šest zahraničních hráčů si tehdy na zhruba 500 kilometrů dlouhou cestu zpět najalo soukromý vůz a nejelo klubovým autobusem. Nehodu způsobil řidič minibusu, který za volantem usnul. Minibus podle médií asi pět kilometrů od Alanye sjel ze silnice do příkopu a převrátil se. Nejvážnější zranění utrpěl Šural, protože vypadl z vozidla.

„Ztratili jsme syna, je nám to strašně líto. Ostatní hráči jsou v pořádku, ale Josef utrpěl zranění hlavy a řadu dalších poranění. Musel na operaci, ale už ho nedokázali zachránit," uvedli po jeho smrti funkcionáři Alanyasporu.

Krásný člověk a velká osobnost

Na pohřbu v brněnském krematoriu se s Josefem přišly rozloučit stovky lidí a fotbalových osobností v čele s reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým. Pod jeho vedením Šural v roce 2012 v Liberci získal svůj jediný ligový titul.

„Byl to krásný člověk, nemohl jsem té zprávě uvěřit, bylo mi do breku," líčil Petr Uličný, který dal Šuralovi jako trenér Brna šanci v prvním ligovém zápase v září 2008.

Na pohřeb dorazila celá Sparta, ale třeba i její rivalové slávisté s trenérem Jindřichem Trpišovským. „Josef měl vždy svůj názor, byla to velká osobnost. Jako člověk mi bude moc chybět," ujistil Trpišovský.

My všichni jsme Šural...

Sparta se s Šuralem rozloučila už před ligovým utkáním s Baníkem Ostrava. Oba týmy přišly na trávník v dresech s jmenovkou zesnulého hráče a číslem 23, které nosil na dresu. Podobně uctil hráčovu památku před zápasem se Slavií i Liberec, jehož hráči navíc měli černé pásky. Na obou stadionech se před výkopem držela minuta ticha, symbolicky v 23. minutě se pak tleskalo vestoje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nástup k utkání jako pocta Josefu Šuralovi.

Šural byl rychlý a technicky dobře vybavený ofenzivní záložník. S fotbalem začínal jako pětiletý v Šakvicích. V nejvyšší soutěži debutoval v září 2008 v dresu Brna v utkání proti Spartě. Do 19 let procházel všemi mládežnickými reprezentačními výběry, potom ho přibrzdilo vážné zranění. V Liberci, kam přestoupil v létě 2011, se postupně vypracoval mezi největší opory týmu a v roce 2012 se radoval z titulu. Od roku 2015 se prosazoval i v reprezentaci, hrál na EURO 2016 ve Francii. V lednu 2016 přestoupil do Sparty, kde byl i kapitánem.

Loni v listopadu Šuralovi Alanyaspor ve městě odhalil sochu a pojmenoval po něm park s dětským hřištěm. Ceremoniálu se zúčastnili i turečtí politici včetně ministra zahraničí Mevlüta Cavusoglua.

Reklama

Související témata: