Hlavní obsah

O titulu se ještě nerozhodne. Čekám jiný zápas, říká Sivok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Sparta v neděli vyhraje ligové derby, bude mít na čele fotbalové Fortuna ligy náskok sedmi bodů. „O titulu se ještě nerozhoduje,“ má jasno sportovní manažer A-týmu Sparty Tomáš Sivok. Jak vidí aktuální rozpoložení obou rivalů a proč varuje před mladíky, které nejspíše přiveze příští týden na Letnou slavný Liverpool?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní manažer A-týmu fotbalové Sparty Praha Tomáš Sivok

Článek

Po vylosování semifinále MOL Cupu, v němž Sparta nastoupí v Opavě, Sivok pro Sport.cz jasně vyřkl: „Vyřadili jsme ve čtvrtfinále největšího soupeře Slavii, zůstává však i Plzeň a vždy může dojít k nějakému překvapení. Jdeme do všeho s pokorou. V Opavě dokáží fanoušci vytvořit skvělou atmosféru a budeme připraveni. Troufám si ale říct, že favority máme být vždy, když do poháru vstoupíme.“

Platí to i pro nedělní ligové klání?

Tady platí pravidlo, že derby nikdy nemá favorita. Zažil jsem dobu, kdy jsme byli první a Slavia třeba šestá, ale nikdy nešlo o jednoznačný duel. Slavia se nikdy nevzdává. Věřím, že nám pomůže zaplněná Letná. Nedělní ligový duel bude úplně jiný než pohár. Mnoho lidí ho vnímá jako daleko důležitější.

Spartě se daří, je ve vašich očích momentálně dál než Slavia?

Jsem rád, že po letech, kdy byla Slavia lepší, nás část veřejnosti do této role pasuje. Jsme rádi, ale snažíme se být pokorní, žádný strom neroste do nebe. Pro Spartu je podstatný každý zápas, chceme vyhrát obě trofeje na domácí scéně, máme na to. Připravíme se na neděli stejně jako na středu.

Sparta může odskočit na sedm bodů. Rozhodne se v neděli případně o titulu?

Myslím, že ne. Zápasů před námi je ještě mnoho. Potkáme se znovu v nadstavbě, my hrajeme například v Plzni a také Slavia má před sebou těžká utkání. Ale situaci vidím tak, že boj o titul bude už jen mezi námi. Plzeň má výborný tým, jen bodů už poztrácela hodně, odstup ze třetího je velký (Plzeň ztrácí na Slavii 10 bodů, pozn.red.).

Omílaný středeční duel měl dohru v podobě nepodepsání zápisu ze strany Slavie.

Každý si řekl nějaký komentář a více nevím, jak bych situaci komentoval. Jde o věc Slavie. Oni si musí říct, zda je to správně, nebo ne.

A po derby už hlavami jen směrem k osmifinále Evropské ligy s Liverpoolem. Sparta začíná ve čtvrtek doma, jaké pocity uvnitř klubu převládají?

Pro nás je to soupeř za odměnu. Chceme utkání zvládnout, ale samozřejmě všichni víme, jakou má Liverpool kvalitu. Pokud se zadaří, půjde o něco speciálního. Bylo by skvělé mít před odvetou v Anglii šanci na postup a čekat, na co náš výkon bude stačit. Pro vedení klubu půjde o další vizitku, protože uvidíme, na jaké úrovni naši hráči jsou. Jestli je rozdíl opravdu velký, nebo se můžeme rovnat s těmi největšími týmy. Možnosti Liverpoolu a naše jsou samozřejmě úplně jiné. Chceme to zkusit a uvidíme.

Sparta v prodloužení dovršila obrat v derby. Ve čtvrtfinále MOL Cupu porazila Slavii 3:2Video: Sport.cz

A vy osobně se hlavně těšíte?

Třeba na Anfieldu jsem nikdy nehrál a vždy si říkal, že pokud bych jel jako fanoušek do Anglie na fotbal, tak právě tam. Splnilo se mi to v rámci práce. Ano, těšíme se, ale samozřejmě primárně chceme uspět. Při losu si nás přáli všichni. (smích) Ale také my Liverpool chtěli. Víme, jakou mají kvalitu, co dokázali, jak si vedou aktuálně v Premier League. Půjdeme do zápasů na sto procent. Pokud je zvládneme, bude to něco neskutečného. Pokud ne, chceme být konkurenceschopní a neudělat ostudu.

Vsadí Sparta znovu na aktivní hru, jakou se snaží v poslední době prezentovat?

Nejsem trenér, ale máme nějaký styl a není nám vlastní, abychom stáli někde v bloku a bránili na velkém vápně. Nemyslím, že bychom kvůli Liverpoolu něco zásadně měnili.

Liverpool se potýká s marodkou, nasazuje hráče z akademie, vedle toho například mezi zápasy se Spartou nastoupí proti Manchesteru City. Vnímá to kabina?

Máme teď hodně těžkých zápasů za sebou a detailní prověřování čeká kluky asi až po víkendu. Já osobně nemám s podobným rozpoložením soupeře dobré zkušenosti. Když jsme hráli proti Lyonu v sezoně 2004/2005 Ligu mistrů, také měli hodně mladých kluků. Nikdo je ještě tenkrát moc neznal. No a venku jsme dostali 0:5. Někdy je lepší naskočit proti hvězdám, které třeba ne vždy hrají naplno, než proti mladíkům. Ti se chtějí ukázat, bojují na 150 procent.

Kolik lidí vám psalo o lístek?

Asi přes 100. Problém je, že v Česku není velký stadion. Ani náš, ani národní. Samozřejmě jsem 90 procentům lidí musel říct, že pro ně lístky nemám.

Reklama