Hlavní obsah

Osobnosti a derby: Šampionka shání hlídání, Krčmář chce pustit ze soustředění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Derby je víc než fotbal. Server Sport.cz oslovil před vrcholem fotbalové ligy rozmanité sportovní osobnosti, jak budou od 17.30 prožívat sobotní šlágr. Biatlonista a velký sparťan Michal Krčmář sonduje, zda by jej reprezentační trenéři na otočku nepustili na Letnou. Světová šampionka na čtvrtce s překážkami Zuzana Hejnová zase shání hlídání pro synka Matyáše, aby mohla podpořit oblíbenou Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oscar Dorley ze Slavie Praha a Qazim Laci ze Sparty Praha během podzimního derby.

Článek

Do ankety Sport.cz se zapojil i bývalý basketbalista NBA Jiří Welsch i hokejový mistr světa a úspěšný trenér Václav Varaďa. Oba pánové s prima kariérami za oceánem zase spadají do nestrannějšího publika.

Jak budete sledovat derby?

Hejnová: Ráda bych byla na stadionu, ale asi to nezvládnu, protože nemám hlídání pro mladého. Zkouším to vymyslet, ale nejspíš budu u televize.

Krčmář: Ještě nevím, kde ho budu sledovat. Buď budu na stadionu, nebo s Adamem Václavíkem v Novém Městě na soustředění. Budu to probírat ještě s trenéry.

Welsch: Nebudu osobně na stadionu, ale jsem zvědavý, jak zápas dopadne.

Varaďa: Budu ho určitě sledovat u televize. V sobotu se těším do studia Sport.cz, kde budu expertem při hokejovém utkání naší reprezentace s Norskem. Předtím se ale rád podívám na špičkový fotbalový zápas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová se loučí se Zlatou tretrou.

Jak prožíváte velké fotbalové zápasy?

Hejnová: Docela je prožívám. Dost mě štve, když se slávistům nedaří, a trochu s nimi soucítím. Sama jako sportovec znám pocity, když moc chcete, ale nejde to. Zároveň nejsem fanynka, že bych to prožívala nadmíru a chovala se například agresivně.

Krčmář: Když jsem sám, bývám klidnější a vnímám zápas. Na stadionu nebo s kamarády bývám o dost emotivnější.

Welsch: Fotbal respektuju, ale přiznám se, že ho neprovozuju aktivně. Vlastně se zase tak moc nepovažuju za fotbalového fanouška.

Varaďa: Fotbal mám rád a mám blízko k Jindřichu Trpišovskému. Velmi uznávám jeho práci v klubu i s hráči. Patří mezi špičkové domácí trenéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Český biatlonista Michal Krčmář při vytrvalostním závodu v Novém Městě na Moravě.

Jak bude derby vypadat?

Hejnová: Derby je vždy vyhrocené a dost kontaktní. Doufám, že to bude ale v rámci mezí. Myslím, že to bude dost vyrovnané. Sparta hraje dobře, ale slávisti se nedají. Bude to boj s červenobílou radostí na konci.

Krčmář: Je jasné, že Slavia musí, Sparta zase tolik ne. Viděl bych to na vyčůranou a chytrou hru Sparty, která nebude moc riskovat, ale zároveň bude chtít využít svého rychlého trojzubce vepředu.

Welsch: Spíš vyjádřím přání. Trošku mi proudí v žilách sparťanská krev, protože jsem za ni před dvaceti hrál. Budu přát Spartě.

Varaďa: Věřím, že oba týmy budou chtít uspět. Cítím, že Slavia nebude nic měnit na své hře. Bude aktivní a bude se snažit vstřelit góly. Jde ale o to hrát i solidně a sebevědomě dozadu. Věřím, že tohle bude v jejím projevu znát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český rozehrávač Jiří Welsch.

Bude po víkendu jasněji o titulu?

Hejnová: Těžká otázka. Doufám, že jasno nebude. Nepočítám s tím, že Sparta vyhraje (usměje se).

Krčmář: Záleží na výsledku. Pro obě strany to bude důležitý den. Pokud vyhraje Slavia, přiblíží se prvnímu místu a hlavně jí to vleje obrovskou energii do žil. Když vyhraje Sparta, je takřka hotovo. I remíza je přínosnější pro Spartu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový kouč Václav Varaďa.

Welsch: Může se to stát! Protože předpovídám a přeji si vítězství Sparty, bude samozřejmě jasněji.

Varaďa: Pokud Slavia prohraje, jasněji bude. Ve sportu ale nikdy nevíte. Bylo by ale skvělé pro ligu, kdyby se náskok Sparty zúžil a poslední tři kola hrály oba týmy nadoraz. V některých fázích sezony Sparta i Slavia působily velmi dobře, jindy jim to nešlo a teď udělají maximum, aby uzmuly titul. Přál bych si drama a krásné vyústění sezony.

Jak skončí sobotní pražské derby?
Výhrou Sparty
48,7 %
Remízou
16,8 %
Výhrou Slavie
34,5 %
Celkem hlasovalo 8655 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.