Hlavní obsah

Pardubice dostaly facku, navýšily rozpočet a razí do boje. Dál cílí na střelce Jihlavy

Napětí v městě perníku sílí. Už v neděli vyběhnou fotbalisté Pardubic po dlouhých 51 letech znovu do prvoligového kolbiště, přičemž cíl mají pro premiérový ročník naprosto jednoduchý: srazit pod sebe v tabulce alespoň tři týmy a udržet se mezi elitou.

Foto: Jan Švanda, Právo

Zleva předseda představenstva FK Pardubice Vladimír Pitter, sportovní manažer Vít Zavřel, trenér Jiří Krejčí a kapitán mužstva Jan Jeřábek.

Článek

„Chceme se stát stabilním členem nejvyšší soutěže, neradi bychom v ní sehráli jen krátkou epizodu," ujišťuje předseda představenstva klubu Vladimír Pitter. Východočeši navýšili rozpočet o přibližně dvacet milionů a pro nadcházející sezonu se tedy pohybuje kolem 60 milionů korun. Přitom kalkulují i s nepříjemnou položkou v podobě testování na koronavirus, které hráči spolu s realizačním mužstvem i řidičem autobusu povinně podstoupí každý týden. „Dohromady za něj zaplatíme za rok asi 2,1 milionu korun, což je samozřejmě nemilé," posteskne si Pitter.

Největším hendikepem je ale ztráta domovského stánku Pod Vinicí, jenž nesplňuje ligové parametry. Pardubičtí nakonec našli azyl ve vršovickém Ďolíčku, vzhledem k současným omezením mohou do ochozů vpustit nejvýš 1575 lidí. Pittera těší, že město pendlování do Prahy finančně podpoří. Hráči využijí u Botiče kabinu domácích Bohemians, trávník však otestují pouze při zápase. „Veliké minus to nebude. Hřiště je pořád stejné. Na našem hlavním jsme v minulé sezoně taky moc neodtrénovali," mávne rukou kapitán Jan Jeřábek.

Foto: Jan Švanda, Právo

Útočník Michal Petráň se chystá znovu obléknout pardubický dres.

Přitom doufá, že klapne revitalizace Letního stadionu a mužstvo se v závěru roku 2022 vrátí domů jako prvoligové. Pardubice vypsaly výběrové řízení a výsledek by měl být znám v září. O stadionu bude poté ještě hlasovat zastupitelstvo, Pitter je ale optimista. „Věřím tomu už díky předchozím hlasování zastupitelů. Většina je pro nás," tvrdí a rozdává úsměvy, byť ho nedávný pohárový nezdar proti diviznímu Kolínu rozohnil.

„Jsem hodně emotivní člověk, takže jsem po utkání radši rychle odjel domů, abych tam někomu něco neřekl. Ale možná dobře, že kluci dostali takovou facku. Jestli je tohle daň za to, že zůstaneme v lize, tak to beru," utrousil.

Navzdory překvapivému vyřazení z MOL Cupu jsou Pardubičtí nažhavení na nedělní debut v Jablonci, do něhož vyrazí s takřka stejným kádrem, který postup vykopal. Vedení přesto dál lanaří posily do každé řady.

Palčivý problém trápí tým zejména na hrotu, kde zůstal matador Černý. Navrátilec z Karviné Petráň se zotavuje po zranění ramena a Huf kvůli zranění rok nehrál. Pardubičtí cílí pozornost na kanonýra Klobásu, nejlepšího střelce loňského ročníku druhé ligy. Jeho příchod zatím vázne na finančních požadavcích Jihlavy, pro kterou je 26letý útočník stěžejní hráč. Smlouva mu ve Vysočině vypší za rok. „Klub chce asi dvaapůlkrát tolik, než je naše představa. Zatím se tedy nemůžeme shodnout," potvrzuje Pitter.

Reklama

Související témata: