Hlavní obsah

Penalta pro Plzeň a vyloučení Santose? V pořádku, rozhodla komise

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR sudí fotbalisty Slavie v úvodu nedělního utkání 9. ligového kola v Plzni nepoškodili. Hlavní Petr Hocek na přelomu první a druhé minuty správně nařídil penaltu pro Viktorii a vyloučil obránce Pražanů Eduarda Santose. Komise to uvedla v komuniké.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Eduardo Santos opouští hřiště v Plzni po červené kartě v úvodu utkání 9. kola Fortuna ligy.

Článek

Santos na začátku zápasu po dlouhém nákopu plzeňského brankáře Jindřicha Staňka nezvládl souboj s Jhonem Mosquerou. Domácí křídelník se před něj dostal a po zatažení ve vápně upadl. Slávistický trenér Jindřich Trpišovský se podivoval, že sudí sáhl k dvojímu trestu a Santose vyloučil. Hocek po utkání uvedl, že pokud se jedná o zjevnou brankovou možnost a prohřeškem je držení, musí být udělena červená karta.

Komise dala sudímu za pravdu. "Rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo za držení soupeře za rameno a udělil hostujícímu hráči červenou kartu za zmaření zjevné brankové možnosti," uvedla komise.

Součástí taktiky bylo dostat Santose pod tlak, a vyplatilo se, těší Michala BílkaVideo: Sport.cz

Rozhodčím komise vytkla chybu v situaci z 32. minuty na opačné straně. Asistent sice nejprve nechal správně dokončit akci Pražanů, ale po zákroku Staňka ve vyložené šanci proti Peteru Olayinkovi chybně odmával ofsajd a připravil hosty o rohový kop.

Plzeňští přesilovku trvající prakticky celé utkání využili a ve šlágru podzimu zvítězili jasně 3:0. Západočeští obhájci titulu mají v čele ligové tabulky tříbodový náskok na Slavii a navíc jedno utkání k dobru.

V sobotním zápase Sparty s Ostravou sudí podle komise ve 22. minutě správně uznali vedoucí gól Lukáše Sadílka. Domácí hráč rukou nehrál a o ofsajd nešlo, byť se jednalo o hraniční situaci. Ve druhé půli pak rozhodčí správně neodpískali penaltu pro Pražany po pádu Jana Mejdra ve vápně.

Jsme hloupí, nedokážeme se poučit ze svých chyb, říká Stanislav Tecl. To není nomální!Video: Sport.cz

"Hostující hráč ve snaze odrazit se od země v souboji o míč přišlápl nohu domácího hráče. Nejednalo se o úmysl bránícího hráče, útočící hráč nebyl ve slibné šanci a neměl míč pod kontrolou," poznamenala komise k utkání, které skončilo 1:1.

Také v zápase Liberce s Mladou Boleslaví (1:3) podle komise sudí v klíčových situacích rozhodli dobře. Hlavní Michal Křepský za stavu 1:0 v druhé půli po přezkoumání situace správně nařídil penaltu pro hosty za faul domácího brankáře a komise souhlasila i s tím, že předtím udělil na opačné straně hostujícímu gólmanovi za zákrok mimo vápno jen žlutou kartu. "Vzhledem k postavení dalších dvou obránců se nejednalo o zmaření zjevné brankové možnosti, byť to byla hraniční situace," uvedla komise.

Reklama

Související témata: