Hlavní obsah

Pikantní premiéra. Horejš veze bod a říká: Úkolem je, aby se v Hradci dál hrála liga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má za sebou speciální premiéru. „Ty kráso, tak to je výborný. Tohle nevymyslíte,“ říkal si v týdnu trenér David Horejš, když zjistil, že ho na nové štaci v Hradci Králové jako první čeká výjezd do Jablonce. Na místo, kde skončil po sezoně 2022/2023. Nakonec ze severu Čech veze remízu 1:1, mrzí ho hlavně nevyužitá početní výhoda.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hradecký kouč David Horejš

Článek

Horejš byl poslední posledních devět měsíců bez angažmá. V Jablonci skončil po pouhé jedné sezoně kvůli neuspokojivým výsledkům, kdy s týmem hrál skupinu o záchranu. Klub následně angažoval současného kouče Severočechů Radoslava Látala. Nově Horejš zakotvil u Votroků, kde kvůli zdravotnímu stavu nečekaně na vlastní žádost skončil Václav Kotal.

Jak jste se do Jablonce těšil?

Když mi zavolal v úterý sportovní ředitel Hradce Jiří Sabou, tak mě hned napadlo, že se určitě jede do Jablonce. Říkal jsem si: „Ty kráso, tak to je výborný.“ Tohle nevymyslíte. (úsměv). Nemám ale k Jablonci žádnou zášť, k fotbalu a práci trenéra tohle patří. Rád jsem kluky z klubu viděl.

Mluvil jste i se šéfem klubu Miroslavem Peltou.

Ano, bavili jsme se před utkáním i po něm. Hodil pár svých vtípků. S bodem byl spokojený.

Jaké byly první dny v novém zaměstnání?

Všechno je hrozně rychlé, vždyť ve středu jsme vedli první trénink. Chtěli jsme hlavně navodit pozitivní atmosféru. Kabina je zdravá, kluci mají chuť pracovat. Řešili jsme taktické věci už na Jablonec, ale zase jsme hráče nechtěli moc zahltit. Na těžkém terénu v Jablonci jsme si vedli dobře a věřím, že budeme společně zažívat dobré časy.

Na jaká místa v lize podle vás hradecký kádr patří?

To se uvidí. Jsem za nabídku rád a opakuji, že z kluků cítím snahu pracovat a posouvat se. Cílem je určitě ligu zachránit, ale jinak obecně ultimáta nemám rád. Jsme dvanáctí, musíme sbírat body a uvidíme, kam nás to v tabulce posune. Úkolem určitě je, aby se v Hradci hrála liga i příští rok.

V Jablonci jste rychle vedli, následně jste si při gestikulaci k hráčům ukazoval na hlavu.

Kluci měli obrovskou chuť a chtěl jsem jim předat informaci, aby zůstali pozitivně nastaveni. Aby nezačali zbytečně bránit a neobávali se o výsledek. Museli zůstat koncentrovaní. Obecně chceme, aby si hráči co nejvíce věřili.

Přečkali jste mnoho šancí, ale zároveň hráli po vyloučení Haidersona Hurtada celkem dlouhou přesilovku. Proč se z tlaku nepodařilo vsítit rozhodující gól?

Ano, po vyloučení to byla hra na jednu branku. Jenže my jsme určitě situace řešili zbrkle. Jakubu Kučerovi pak Jan Hanuš chytil jasný gól. Remíza asi zasloužená, ale v přesilovce jsme si měli počínat lépe, rychleji otáčet hru. Mrzí mě, že jsme si s tím nedokázali poradit.

Příští týden derby doma s Pardubicemi, kde budou chybět kvůli kartám Jan Kodeš i Jakub Kučera. Velká komplikace?

Samozřejmě je to pro nás velký problém. Daniel Kaštánek má pak po faulu Hurtada výron jak blázen, takže celá středová trojice je mimo. Prostor dostanou jiní a musí být připraveni derby zvládnout. Hradec má na jaře čtyři remízy, jenže fotbal je o vítězství, které vás vždy posune někam výš. S Jabloncem jsme chtěli hrát na výhru, ale špatně jsme řešili situace v přesilovce.

Třeba se žlutou pro Kodeše za nesportovní chování určitě nesouhlasíte.

Nechci se k výkonům rozhodčích vyjadřovat, soustředil jsem se hlavně na tým. Ale jasně, vykartovaní hráči mě mrzí.

Reklama