Hlavní obsah

Váchovi pomůže znalost hráčů ze Sparty. Věřím, že přinese energii, říká o něm Horejš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během aktivní kariéry působil někdy výstředně, jindy prostořece, fanouškům nebyl lhostejný. Bývalý záložník Lukáš Vácha byl výrazným fotbalistou, úspěchů dosáhl, ostatně má dva mistrovské tituly, léta hrál za Spartu. Teď se čtyřiatřicetiletý borec objevuje v Hradci Králové, novému hlavnímu trenérovi Davidu Horejšovi pomáhá jako asistent. „Za tuhle příležitost jsem hrozně vděčný,“ říká Vácha pro klubový web.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Vácha se rozloučil s kariérou před utkáním AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 27. května 2023 v Praze

Článek

Jeho zjevení v Hradci může vypadat překvapivě, někdejší osminásobný reprezentant však už na konci fotbalové dráhy směřoval k novému uplatnění. Zdravotní problémy s kolenem ho víc a víc omezovaly, nacházel se v nové pozici. V druholigovém béčku Sparty fungoval nejprve jako hrající asistent trenéra, od června do půlky října loňského roku už jen jako asistent.

„Myslím, že už jsem řadu věcí pochytil od trenérů, se kterými jsem měl tu čest spolupracovat. Zkušeností s prvoligovým fotbalem mám mnoho už ze své hráčské kariéry. Nyní jsem se podíval na několik zápasů Hradce a věřím, že týmu mohu pomoci například tím, že umím dobře spolupracovat s mladými hráči. Hradec má takových talentovaných fotbalistů opravdu hodně,“ popisuje Vácha.

„Zná i spoustu hráčů, třeba právě ze Sparty, v tom také může být jeho přínosem,“ cítí Horejš. V kádru Votroků figuruje několik hráčů s čerstvou sparťanskou minulostí, záložníci Daniel Horák, Ladislav Krejčí, Petr Pudhorocký nebo Daniel Kaštánek.

Ve sparťanské rezervě pracoval Vácha i pod koučem Václavem Kotalem, který v týdnu v Hradci kvůli zdravotním problémům skončil. „Spoustu věcí jsem se od něj naučil a jsem mu za to velice vděčný. Určitě chceme navázat na jeho práci a doufáme, že nás, stejně jako jeho, budou podporovat i hradečtí fanoušci,“ přemítá Vácha.

„Lukáš je mladý kluk, který má za sebou bohatou kariéru. Hrál fotbal ve Spartě na nejvyšší úrovni. Je to začínající trenér, který se chce posouvat. Věřím, že přinese energii a kvalitu,“ zmiňuje Horejš. Se svým novým spolupracovníkem se zná dlouho, líbí se mu jeho názory.

Vácha odešel ze Sparty po desetiletém angažmá v říjnu loňského roku, důvody rozchodu nebyly specifikovány. Spekulovalo se o jeho rozdílném pohledu na fungování béčka, než jaký zastával tehdejší hlavní kouč Petr Janoušek.

V Horejšově trenérském týmu zůstávají jako asistenti i Adrian Rolko a Stanislav Hejkal. „To je pro mě důležité. Hned mi dali určité informace. Je těžké přijít a hned mužstvo navnímat,“ přiznává Horejš.

Premiéra bude Východočechy pod obměněným trenérským štábem náročná, pro nového šéfa lavičky pak velmi pikantní. Hradec hraje v sobotu v Jablonci, kde Horejš naposledy trénoval. Po minulé sezoně dostal padáka.

„Je to opravdu hezké, pro mě samozřejmě specifické. Ale nikdo s tím nic neudělá. I v kabině jsem říkal, že si soupeře nechceme vybírat. Musíme se koukat sami na sebe, být připraveni na každý zápas,“ tvrdí Horejš.

Reklama