Hlavní obsah

Plzeň čeká omlazovací kúra! Konec nákupů starých hráčů, vyhlásil Šádek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především v posledních letech, kdy fotbalová Plzeň ekonomicky strádala, pomáhal si její bývalý šéf a majitel Adolf Šádek příchody starších, zkušených hráčů. V drtivé většině byli bez smlouvy, tudíž gratis. S příchodem nových majitelů je s tím konec, sázet se bude na mladé. Ideálně na klubové odchovance nebo na ty z akademie Hartbergu, která spadá do vlastnictví nových většinových akcionářů Viktorie.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva člen představenstva fotbalové Viktorie Plzeň Martin Dellenbach, vedle něj pak sedí předseda představentstva Adolf Šádek.

Článek

„Mělo by být ambicí každého managementu hrát s co nejmladšími hráči. Zastávám názor, že v Plzni hráli vždycky ti nejlepší. Věřím, že se nám bude v budoucnu dařit zapracovávat do A-týmu kluky z mládeže. Ne vždycky toto bylo naší silnou stránkou," přiznal Šádek. Podle něj tento krok neznamená rychlý konec starších hráčů v Plzni. „Ale konec nákupů těchto hráčů určitě," doplnil Šádek.

Jeden z nových majitelů Plzně, 57letý Švýcar Martin Dellenbach, se od roku 2010 intenzivně věnuje rozvoji mladých fotbalistů. Před třemi lety se stal šéfem mládeže FC Basilej, v roce 2022 vstoupil kapitálově do rakouského prvoligového klubu TSV Hartberg, kde buduje a řídí velkou akademii. Je přirovnávána k proslulé akademii Red Bull Salzburg. Je nasnadě, že bude klást velký důraz na profesionální fungování mládeže ve Viktorii. Přijdou změny na trenérských pozicích?

„Nastává čas, aby si noví akcionáři zanalyzovali, jakým způsobem se ve Viktorce s mládeží pracuje. Jak jsou jednotliví trenéři schopní, jak umí reagovat na podněty, které budou od nových majitelů přicházet. V prvním půlroce tedy nedojde k zásadním změnám," uvedl Šádek, který je pevně přesvědčen, že v Plzni se s mládeží pracuje na vysoké úrovni.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

„Ale všechno lze dělat lépe. Věcí, které budeme chtít dělat jinak, je hodně. Ale ne v dohledné době. Není to tedy nyní o příchodech nových trenérů a lidí. Vlastníci poznají stávající stav, potom v čase budeme reagovat. Věřím, že kouči navnímají, jakou cestou se chceme posouvat," dodal současný klubový předseda představenstva.

Plzeň byla vždy oproti pražským S chudá příbuzná, ekonomicky mnohonásobně slabší. Nejlepší mladíky jí vykoupily Slavia se Spartou, Viktoria musela sahat k levnější, tedy „starší" variantě. V současné době má druhý nejstarší kádr v nejvyšší soutěži (průměr 27,21 let). Starší tým mají pouze Bohemians Praha (průměr 28,23 let).

„Ale pozor, nechytejte mě za slovo. Může nastat mimořádná situace, kdy nám vypadne na delší dobu zkušený hráč ze základní sestavy, kterého nebudeme moct nahradit z vlastního portfolia hráčů. Pak budeme muset přivést hráče, který nebude zapadat do naší filosofie," pronesl Šádek s tím, že Plzeň se i nadále nebude pouštět do finančních dostihů s pražskými rivaly.

„Je otázka našeho skautingu, jak si ho nastavíme, abychom mladé hráče dokázali objevit na trhu dřív než naši rivalové. Chceme mladíky spíš vychovávat, než je kupovat z jiných klubů," uvedl Šádek.

Reklama