Hlavní obsah

Plzeň nemá dost. Sahá po další posile do útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez trojice reprezentantů Havel, Staněk a Kalvach a posily ze Slavie Tijaniho zahájili úřadující čeští fotbaloví šampioni z Plzně ve čtvrtek odpoledne přípravu na novou sezonu. Už během středy absolvovali svěřenci Michala Bílka zátěžové a zdravotní testy.

Trenér Plzně Michal Bílek na prahu nové sezonyVideo: Youtube FC Viktoria Plzeň

 
Článek

„Chtěli jsme posílit. Přichází samí kvalitní a zkušení hráči. Věřím, že rychle zapadnou a v nadcházející sezoně hodně pomohou," prohlásil Michal Bílek, trenér Plzně.

Na trávníku v Luční ulici, tréninkovém areálu Západočechů, se proháněly všechny posily. Jan Kliment, Martin Jedlička, Václav Pilař, Kristi Qose a Filip Čihák. Nechyběl ani Libor Holík, který dostal od Jablonce svolení k přestupu a jeho angažmá by se mělo dořešit v nejbližších dnech.

V pondělí se k týmu připojí Mohamed Tijani, ve středu pak reprezentanti Havel, Staněk, Kalvach. „Kluci dostali týden volno hned po sezoně. Teď jsme jim po splnění povinností u národního týmu chtěli ještě dopřát odpočinek, aby byli čerství. Ale potřebujeme, aby se zapojili co nejdříve, protože ostré zápasy se budou rychle blížit," říkal Bílek.

Kádr Viktorie však ještě není zdaleka uzavřený. „Chtěli bychom hrotového útočníka. A pořád jsme ve spojení s Janem Sýkorou, který se musel vrátit do Polska. Mluvili jsme spolu před třemi dny a existuje šance, že bude hrát u nás. Pokud by to nedopadlo, rádi bychom ještě jednoho hráče i na jeho místo," pronesl Michal Bílek.

Plzeň opustil kanonýr Beauguel. Jeho náhrada bude pro Západočechy těžkým oříškem. „Honza Kliment je typologicky jiný. Rychlý, má dobrý pohyb. Bogi měl jedinečné držení míče. Budeme se snažit využívat hlavně Klimentovu rychlost. Já věřím, že u nás probudí střelecký instinkt," připomínal Bílek, že Kliment se po parádní sezoně ve Slovácku v minulém ročníku trápil v poslké Wisle.

V Polsku byl terčem kritiky fanoušků a teď má v Plzni nahradit nejlepšího střelce ligy? Diskuse z pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Plzeňský trenér byl na startu přípravy tuze rád, že se podařilo realizovat přestup Mohameda Tijaniho, který patřil Slavii, ale naposledy hostoval v Teplicích. „Na severu Čech hrál velmi dobře. Při vzájemném utkání podal vynikající výkon. Má skvělou rozehrávku, je velmi důrazný. Když se nabídla možnost jej získat, šli jsme do toho," lebedil si Bílek.

Lehce jej straší hrozba odchodu některého z reprezentantů. V hledáčku zahraničních klubů jsou brankář Jindřich Staněk a zejména pak Lukáš Kalvach. „Lukáš měl vynikající sezonu. Pro nás jde o velice důležitého hráče. Jeho odchod by představoval velkou ztrátu. Ale nezaznamenal jsem, že by dorazila konkrétní nabídka," uvedl Bílek.

Václav Pilař po návratu do PlzněVideo: Youtube FC Viktoria Plzeň

Západočeši se budou dva týdny připravovat v domácích podmínkách. Postupně budou hrát s Klatovy, Karlovými Vary, Slovanem Bratislava a Táborskem. V neděli 3. července vyrazí Viktoria na soustředění do rakouského Westendorfu. V Alpách bude tým ladit formu na boj o Ligu mistrů, přičemž nastoupí postupně proti Botosani, St. Truidenu a Besktasi Istanbul. Ostré bitvy pro ně vypuknout utkáním 2. předkola Ligy mistrů na hřišti lepšího z dvojice HJK Helsinki/Riga.

„Každý rok je situace stejná. Předkola evropských pohárů začínají mnohem dříve než naše liga, takže se musíme prostě připravit v rámci utkání na soustředění. Čekají nás velice silné týmy, a tak věřím, že budeme dobře nachystaní," přemítal Bílek při vidině bitvy o základní skupinu v pohárové Evropě, do níž v minulém ročníku Západočeši neprošli.

Radim Řezník na startu nové přípravy s PlzníVideo: Youtube FC Viktoria Plzeň

Reklama

Související témata: