Hlavní obsah

Slavia - Plzeň 2:1Plzeňský kolaps v Edenu, Viktoria ve šlágru prohrála

MinutaMin. Tým Hráč Akce
50. Olayinka 1 : 0
76. Lingr 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Slavie ve šlágru 23. ligového kola v přímém souboji o první místo v tabulce porazili doma po obratu Plzeň 2:1. Západočeský obhájce titulu vedl v Edenu od 16. minuty po brance Tomáše Chorého, ale Pražané po změně stran z velké převahy otočili stav. V 50. minutě srovnal Peter Olayinka a v 76. minutě rozhodl střídající Ondřej Lingr při svém 150. startu v nejvyšší soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Peter Olayinka slaví gól, který vstřelil ve šlágru s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Slavia oplatila Plzni podzimní porážku 0:3, částečně odčinila prohru v Českých Budějovicích z minulého kola a vede tabulku o dva body před Spartou. Viktoria se propadla na třetí příčku se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí pozici.

Slavia vyhrála i 12. domácí zápas v ligové sezoně a v Edenu s Plzní bodovala podvanácté za sebou. Západočeši nepotvrdili pozici nejlepšího venkovního týmu soutěže a potřetí z posledních čtyř kol ztratili body.

Oba týmy nasadily uzdravené záložníky. Plzeňský trenér Bílek postavil po zranění klíčového středopolaře Kalvacha, do slávistické sestavy se zase vrátil bývalý hráč Viktorie Hromada. Na pozici stopera se zatáhl kapitán Pražanů Holeš a na hrotu útoku dostal přednost explzeňský Tecl.

Po velmi opatrném úvodu, který pozdržel úklid hrací plochy po pyrotechnice z domácího "kotle", z první velké šance udeřili Západočeši. Přízemní centr bývalého slávistického záložníka Buchy, jenž dnes oslavil 25. narozeniny, propadl z pravé strany přes Květa až k volnému Chorému a ten zblízka na konci 16. minuty prostřelil gólmana Koláře. Plzeňský útočník si připsal 11. branku v ligové sezoně.

Pražané za nepříznivého stavu výrazně přidali, chvílemi házenkářsky obléhali soupeřovo vápno, ale do velkých šancí se zpočátku nedostávali. V 25. minutě Tecl po Holešově centru na dlouhou nohu zamířil mimo a už v nastavení první půle podržel hosty po rohovém kopu a Olayinkově hlavičce gólman Staněk.

Trenér Pražanů Trpišovský po pauze dvakrát vystřídal a poslal na trávník Van Burena s Lingrem místo Tecla a Hromady. Domácí pokračovali v tlaku a na konci 50. minuty srovnali. Po Ševčíkově rohu na přední tyči hostující obrana jen přizvedla míč za sebe a Olayinka hlavičkou zblízka srovnal. Nigerijský křídelník skóroval podeváté v ligovém ročníku a ve druhém domácím utkání po sobě.

Chvíli nato mohl otočit stav Ševčík, jeho povedený pokus ale vytáhl Staněk. V 63. minutě pak střídající Matěj Jurásek vystřelil jen do boční sítě. V 76. minutě už slávisté soupeře za pasivní hru potrestali. Po akci Matěje Juráska prošel míč až ke střídajícímu Lingrovi a ten jej napálil do sítě. Domácí ofenzivní univerzál potvrdil, že se mu proti Plzni daří a jubilejní 150. ligový start oslavil devátým gólem v ročníku nejvyšší soutěže.

Lingr pak mohl přidat pojistku, ale v záklonu přestřelil. Na opačné straně v 83. minutě utekl střídající Jirka a před Havlem na poslední chvíli odvrátil na roh Matěj Jurásek. Domácí střídající hráč pak nedotáhl samostatný únik, ale slávisty už to mrzet nemuselo.

23. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha - Viktoria Plzeň 2:1 (0:1)
Branky: 50. Olayinka, 76. Lingr - 16. Chorý. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Machálek (video). ŽK: Schranz, M. Jurásek, Holeš - Kalvach, Mosquera. Diváci: 18.678.
Slavia: Kolář - Douděra (62. M. Jurásek), Ogbu, Holeš, D. Jurásek - Hromada (46. Van Buren) - Schranz (70. Masopust), Ševčík, Oscar (85. Kačaraba), Olayinka - Tecl (46. Lingr). Trenér: Trpišovský.
Plzeň: Staněk - Holík, Hejda, Jemelka, Havel (85. Sýkora) - Bucha, Kalvach - Kopic (85. Durosinmi), Květ (61. Vydra), Mosquera (83. Jirka) - Chorý (60. Kliment). Trenér: Bílek.

Reklama