Hlavní obsah

Podle komise rozhodčí správně nařídili penalty v Karviné i Teplicích

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) sudí ve víkendových zápasech 15. kola první ligy ve většině složitých momentů nechybovali. Pavel Orel na základě zásahu videorozhodčího správně nařídil v Karviné penaltu pro Liberec a v Teplicích podle pravidel zahrávaly Pardubice oba dva pokutové kopy krátce po sobě. Také v duelu Ostravy s Plzní sudí ve většině situací rozhodli dobře, jen v závěru měli dát druhou žlutou kartu hostujícímu Jeanu-Davidu Beauguelovi a vyloučit jej.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hlavní rozhodčí Pavel Orel.

Článek

Karvinský Daniel Stropek za stavu 1:0 v 35. minutě zahrál ve vlastním vápně po rohu rukou a sudí Orel po přezkoumání situace nařídil penaltu, z níž Liberec srovnal. "Míč zasáhl ruku v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu těla, takže se jednalo o přestupek," uvedl ve videu na webu FAČR člen komise rozhodčích Libor Kovařík.

V 78. minutě za stavu 1:1 Orel podle komise správně neuznal gól domácího Lukáše Čmelíka kvůli útočnému faulu na brankáře Milana Knoblocha. V nastavení pak hostující Júsuf Hilál rozhodl o vítězství Liberce 2:1.

Rozhodčí podle komise nechybovali ani v Teplicích, které proti Pardubicím dvakrát v krátkém sledu čelily penaltě. Hlavní sudí Ladislav Szikszay nejprve v 74. minutě po zásahu videorozhodčího nařídil pokutový kop za to, že domácí Martin Chlumecký přidržel protihráče.

David Huf penaltu neproměnil, ale při dorážce Štěpán Krunert fauloval Mojmíra Chytila a Východočeši po přezkoumání situace ze záznamu dostali výhodu dalšího pokutového kopu. Z něj Lukáš Červ zvýšil na 2:0 pro Pardubice, které zvítězily 2:1. "I druhý pokutový kop byl nařízen správně. Jednalo se o kopnutí, tzv. šlapák," řekl Kovařík. Správně podle něj zahrával penaltu i Hradec Králové při remíze 2:2 v Olomouci.

V Ostravě v osmé minutě rozhodčí neuznali gól domácího Ladislava Almásiho na 1:0 kvůli tomu, že asistent odmával ofsajd. "Vzhledem k tomu, že nemáme kalibrovanou ofsajdovou lajnu, nelze toto rozhodnutí rozhodčích rozporovat," uvedl Kovařík.

Sudí nechybovali ani ve 32. minutě, kdy za stavu 1:0 pro Plzeň Jan Petřík správně nařídil po zásahu videorozhodčího penaltu pro hosty za kopnutí do Jana Kopice. V 54. minutě se pokutového kopu pro změnu dožadoval Baník poté, co míč na hranici vápna spadl na ruku Lukáše Hejdy a vzápětí Tomáše Chorého. Podle komise ale o penaltu nešlo.

"V případě hráče Hejdy se jednalo o přestupek, protože míč zasáhl ruku v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu těla. Chorý měl ruku v přirozené poloze a na odraz míče nemohl reagovat, takže v tomto případě se o přestupek nejednalo. Z dostupných záběrů se zdá, že Hejda hrál rukou spíše mimo pokutové území, takže měl být nařízen přímý volný kop," řekl Kovařík.

Sudí Petřík chyboval ve třetí minutě nastavení, kdy měl hostujícímu Beauguelovi udělit druhou žlutou kartu za udeření loktem do hlavy protihráče a vyloučit ho. Plzeň v Ostravě ztratila dvoubrankové vedení a remizovala 2:2.

Reklama