Hlavní obsah

Pozor, změna. Reprezentace zahýbala s programem domácí ligy

Praha
Aktualizováno

Změna plánu. Členské kluby Ligové fotbalové asociace v hlasování per rollam odsouhlasily změnu termínové listiny aktuálně probíhajícího soutěžního ročníku. Sezona Fortuna ligy skončí o týden dříve, než bylo původně v plánu. Reprezentanti budou mít 14 dní volno před Ligou národů. Mistrovský pohár se bude předávat již v sobotu 14. května 2022.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Ivan Schranz ze Slavie, Ondřej Čelůstka ze Sparty a Tomáš Holeš ze Slavie během derby.

Článek

Datum startu jarní části nejvyšší soutěže se nezmění, nejvyšší soutěž naváže po zimní přestávce dvacátým ligovým kolem o prvním únorovém víkendu. Hned po něm se na začátku února odehrají čtvrtfinálová utkání národního poháru. Díky tomu vzniklo místo pro jedno vložené kolo, které bude na programu 19. dubna 2022, kdy se po velikonočních svátcích odehraje poslední třicáté kolo základní části.

Nadstavba se kompletně posune o jeden týden dříve včetně čtvrtého vloženého kola. Termín finále MOL Cupu se také posunul na 4. května s tím, že v případě účasti finalisty současně v semifinále Evropské nebo Konferenční ligy by se finále národního poháru muselo posunout na náhradní termín 18. května. Nový ligový mistr bude každopádně korunován nejpozději 14. května.

„Důvodem změny jsou zkušenosti českých týmů startujících v evropských pohárech v minulých sezónách. Hráči elitních klubů Fortuna ligy si díky změně budou moci odpočinout před důležitým červnovým reprezentačním srazem a po něm se mohou ihned zapojit v klubech do přípravy na novou sezonu a důležité boje v předkolech evropských pohárů," vysvětluje Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

"Rád bych poděkoval za vstřícný postoj vedení FAČR i českého národního týmu. Pevně věřím, že se jedná o kompromis, který bude přínosný pro všechny," dodává Svoboda.

Tvrdík je spokojený

Po změně termínů volala třeba mistrovská Slavia, když v létě neuspěla v bitvě o Ligu mistrů a posléze ani o Evropskou ligu.

„Příští rok pohárová předkola musí být vrcholem sezony. Ne titul, ne skupina evropského poháru! Nebyli jsme na startu sezony v top formě, proto nás vyřadili mistři Maďarska a Polska. Roli hraje téměř neabsolvovaná příprava kvůli nedostatku času a covidu. Ve chvíli, kdy jsme získali titul, jsme měli rozpustit A-tým a dohrát ligu s béčkem. Rozehnat to a starat se o sebe," prskal tehdy šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

"Liga by měla být kratší. Tohle je poučení. Předkola jsou jak derby, jak zápas o titul! Potřebujeme na náš styl hry hráče plné sil, borce, kteří mají za sebou dovolenou a kondiční soustředění," apeloval.

Teď je spokojený. "Děkujeme předsedovi FAČR, vedení reprezentace, vedení LFA a všem klubům za konstruktivní přístup ke změně termínové listiny. Podařilo se skloubit odpočinek pro účastníky soutěží UEFA, zájmy české reprezentace i dost času na přípravu. Když se chce, všechno jde," reaguje teď Tvrdík na sociální síti.

Několik změn doznala samozřejmě automaticky i termínová listina druhé nejvyšší soutěže. Také začne v původním termínu o prvním březnovém víkendu. Jedno ligové kolo navíc bylo ovšem zařazeno výjimečně na konec března do reprezentační přestávky. S původně avizovanými třemi vloženými koly pak druhá liga dokončí svých třicet kol o týden dříve tak, aby se barážová dvojutkání mohla sehrát ve dnech 19. a 22. května 2022.

Nové termíny Fortuna ligy - jaro 2022:
5.-6.2. - Start jarní části (20. kolo)
19.4. - Vložené 30. kolo (s jednotným časem začátku)
14.-15.5. - Poslední nadstavbové části (s jednotným časem začátku)
Nové termíny Fortuna Národní ligy - jaro 2022:
5.-6.3. - Start jarní části (17. kolo)
26.-27.3. - Extra předehrávané 20. kolo během reprezentační přestávky
13.4. - Vložené 23. kolo
27.4. - Vložené 26. kolo
11.5. - Vložené 29. kolo (s jednotným časem začátku)
14.-15.5. - Poslední 30. kolo (s jednotným časem začátku)
Nové termíny baráže o postup do Fortuna ligy:
19.5. - První utkání
22.5. - Odvetná utkání
Nová termínová listina MOL Cupu:
9.2. - Čtvrtfinále
2.3. - Semifinále
4.5. - Finále

Reklama

Související témata: