Hlavní obsah

Před rokem postup do ligy, teď titul. Slávista Provod zažívá pohádkový rok

Praha

Ze strastí až k titulu. Před časem kvůli zranění téměř rok stál, první liga mu byla vzdálená. Teď za stejný čas záložník Lukáš Provod stihl postoupit ze druhé ligy s českobudějovickým Dynamem, v uplynulém týdnu se stal českým mistrem s pražskou Slavií. Na cestě k obhajobě nebyl žádným komparsistou, v Edenu se začal na jaře výrazně prosazovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Provod během debutu za Slavii.

Článek

„Během mistrovských oslav mi prolétl hlavou poslední rok, který byl pro mě neskutečný. A také nepříjemné zranění kotníku, kvůli kterému jsem byl dlouho mimo hru. Pro mě je tohle hodně velký obrat, až do pohádky. Postup s Budějovicemi, teď titul se Slavií. Těším se, co přijde dál," říká Provod.

Když k němu v létě přilétlo laso ze Slavie, měl jasno během vteřiny. Vedení Dynama nebylo proti, vstříc vyšla i Plzeň, jejímž kmenovým hráčem byl do konce uplynulého roku. Trenér Jindřich Trpišovský si Provoda vyhlédl jako náhradu na levý kraj zálohy za Jaromíra Zmrhala, který odešel do Brescie. Nová akvizice se uvedla gólem ve své premiéře. Teď na jaře naplno vykvetla.

„Věřil jsem, že se ve Slavii prosadím. Byť je pro mě obrovským klubem, pro mě až nemyslitelným oproti angažmá v Budějovicích. Sice se mi to povedlo až časem, ale povedlo. Podzim měl tým mimořádný, bylo těžké se dostat na hřiště," podotýká 23letý záložník, který i tak stihl dva starty v Lize mistrů. Na Interu Milán a v Barceloně.

„Pro příští sezonu mám extra motivaci, zahrát si zase Ligu mistrů. Doufám, že si vybuduji ve Slavii takovou pozici, že budu hrát častěji a pomůžu jí znovu do Champions League," přeje si Provod, kterému prý pomohla koronavirová přestávka. Do jara vstoupil, podobně jako celá Slavie, rozpačitě. Drajv chytnul až s restartem.

„Během pauzy si všechno sedlo. Myslím, že i tým se celkově sehrál. Navíc se rozdělily role v kabině. S každým vítězným zápasem sebevědomí mužstva i moje rostlo. Začali jsme věřit, že jsme silní i bez extrémních opor Suka (Souček), Hušbyho (Hušbauer) a Škoďáka (Škoda), kteří v zimě odešli. Potřebovali jsme si ověřit, že i bez nich jsme silní. Že můžeme hrát fotbal, který chceme, a budeme dál úspěšní. Starší kluci začali tým táhnout, nám mladším věří, že jsme schopní mužstvu pomoct," povídá Provod.

Sešívaní titul definitivně získali v zápase s Plzní, za kterou odmala hrál. Pro Provoda pikantní věc. „Beru to jako takové zadostiučinění, že jsem se dokázal v lize prosadit, navíc ve Slavii. A že jsme zápas s Viktorkou perfektně zvládli, byl bonus navíc," dodává Provod.

Reklama

Související témata: