Hlavní obsah

Příhoda: Vyloučení byla oprávněná, sudí chybovali v zápase Jablonce se Slavií

Podle předsedy komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Radka Příhody padlo všech sedm červených karet v uplynulém 3. kole první ligy v souladu s pravidly. Bývalý mezinárodní sudí to uvedl v komuniké na webu FAČR. Za chybu ale označil posunutí místa přestupku po vyloučení domácího Michala Surzyna v utkání Jablonec - Slavia (2:3). Z následné standardní situace otevřel skóre hostující Moses Usor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ladislav Szikszay v akci.

Článek

Už v šesté minutě Surzyn rukou zastavil slávistický brejk a sudí Ladislav Szikszay mu ukázal červenou kartu. Následně se ale oproti místu provinění rozehrávalo výrazně blíž domácí brance, čehož využil nigerijský křídelník k výstavní trefě.

"Rozhodčí správně vyloučil domácího hráče za zmaření zjevné brankové možnosti. Bohužel chybně určil místo přestupku a následný přímý volný kop se rozehrával o pět metrů blíže brankové čáře, než měl," uvedl Příhoda.

Kdo jsou nejtvrdší fotbalisté v lize? Diskuse s Janem Rajnochem v Přímáku.Video: Sport.cz

Šéf komise rozhodčích zároveň znovu potvrdil diskutovaný verdikt rozhodčího Tomáše Klímy ze zápasu Hradec Králové - Plzeň (1:2). Klíma správně nenařídil v prvním poločase penaltu po souboji domácího Matěje Ryneše s Janem Sýkorou, neboť záložník Votroků nejprve fauloval hostujícího středopolaře. V protiútoku dostal červenou kartu královéhradecký Vojtěch Smrž, který v roli posledního hráče fauloval unikajícího Tomáše Chorého.

Jak potrestat Cedidlu za ošklivý faul? Diskuse z pořadu Přímák s Vernerem Ličkou.Video: Sport.cz

Situace vzbudila velké vášně, protože původní televizní záběry naznačovaly jasný Sýkorův faul. Ze záběru z jiného úhlu je ale podle komise patrné, že Ryneš nejprve podrazil Sýkoru. Komise vysvětlila Klímův verdikt už den po utkání na oficiálním twitterovém účtu.

Jedinou další výtkou k rozhodčím bylo vyřešení situace z 23. minuty utkání Teplice - Bohemians (0:1). Sudí Tomáš Batík měl vyloučit hostujícího Davida Bartka za surovou hru, kdy svým ostrým skluzem na Matěje Hybše podle Příhody ohrozil zdraví soupeře.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice