Hlavní obsah

Pro nejlepší kluby u nás nemáme hráče, tvrdí šéf největší české agentury

Praha

Už devatenáct let pracuje šéf největší české sportovní agentury Sport Invest Viktor Kolář jako hráčský agent. Z letošních přestupů si nejvíc cení umístění gólmana Jiřího Pavlenky do Werderu Brémy. V rozhovoru pro Právo také řekl, že miliardy za Neymara považuje za přemrštěné. Dobře také ví, že pro evropské fotbalové TOP kluby momentálně v Česku nejsou dost kvalitní hráči.

Foto: Ondřej Pýcha/Sport Invest

Brankář Petr Čech (vlevo) je pro agenturu Viktora Koláře významným klientem, i proto spolu často diskutují nejen o fotbalových věcech.

Článek
Fotogalerie

Jak jste za agenturu Sport Invest spokojený s letními přestupy hráčů, které zastupujete?

Spokojení... Až na dvě výjimky. Filipa Nováka jsme chtěli z Midtjyllandu posunout dál, nevyšlo to. Tohle transferové oknu bylo specifické tím, že nebyli v kurzu leví obránci, ač jsou jindy hodně žádaní. Tím druhým byl přestup Vjačeslava Karavajeva do Lokomotivu Moskva. Papírově bylo všechno připravené, ale Lokomotiv na poslední chvíli řekl ne. Jeho zástupci nám navíc poslali omluvný dopis.

Kolik přestupů jste v létě realizovali?

Gólman Jiří Pavlenka šel do Brém, čehož si hodně považujeme. V návaznosti s tím, protože jsme chtěli, aby měl někoho, kdo mu pomůže, se podařilo o rok prodloužit smlouvu Jaroslavu Drobnému, nový kontrakt podepsal i Theo Gebre Selassie. Realizovali jsme i přestup dalšího brankáře Tomáše Koubka do Rennes. Ceníme si toho, že se podařilo prodloužit smlouvy dalším našim hráčům, například Pavlovi Kadeřábkovi v Hoffenheimu nebo Tomáši Kalasovi v Chelsea. Z mladých hráčů ještě přestoupil Víťa Jaroš ze Slavie do FC Liverpool. Už připravujeme přestupy na zimu.

Postavení brankářů nebývá jednoduché. Zvolili jste Koubkovu cestu přes Rennes záměrně, když stejnou šel před třinácti lety Petr Čech?

Přestupy gólmanů bývají složité. Začnu u Jirky Pavlenky. V Brémách jsou s ním velmi spokojení, lepší se každým tréninkem, tvrdě pracuje, dokáže progresivně vylepšovat i svůj styl. S Werderem máme velmi dobré vztahy, ale oni sami ho hodně sledovali. V rámci přestupů gólmanů patří v bundeslize mezi TOP nejdražších, a to je co říct. U Tomáše Koubka jsme skutečně navázali na Petra. Byla to zvláštní nostalgie, přijet do Rennes po letech. Mají větší stadión, krásné tréninkové centrum, jsou tam i noví lidé, ale stejně příjemní. Tomáš hned dostal k dispozici malý domek, přijeli za ním i spoluhráči. V Rennes s ním počítají, už o víkendu by mohl chytat.

To, aby se Courtois v Chelsea pomalu třásl...

(smích). Proč ne? Tomáš na to postavu i předpoklady má, ale dáme mu ještě čas.

V evropských TOP klubech má český fotbal jediného zástupce - Petra Čecha v Arsenalu, dřív v nich bývalo třeba i osm hráčů. O české fotbalisty už není zájem?

Konkurence je větší a kvalitnější než v minulosti. Pro nejlepší kluby u nás nyní nemáme hráče, kteří by měli kvalitu, kterou ony požadují. Musíme si jen přát, aby výkonnostně rostli ti, kteří jsou menších zahraničních klubech, posouvali se i v reprezentaci a musíme počkat, až nám dorostou talenty v akademiích. Ty už mají podmínky a kvalitu srovnatelnou s fotbalově vyspělými zeměmi, na úrovni je i vzdělávání trenérů, ale chce to čas. Snažíme se tomu pomoci i tím, že posíláme mladé fotbalisty na stáže do velkých klubů, aby poznali prostředí a pochopili, co se od nich chce a jak hodně na sobě musejí pracovat.

Dá se odhadnout, kolik let budeme čekat na nové Čechy, Poborské, Nedvědy...

Přesně nedá a proces nelze ani urychlit. Vzpomeňte si, že když byli Němci dole po mistrovství Evropy 2004, také nejprve museli vytvořit nový systém výchovy a počkat. Dnes mají Özila, Müllera, Kroose, a další fotbalisty té nejvyšší světové třídy. A rostou jim další. Podobné to je i v Belgii. Nemá smysl si stavět vzdušné zámky, zůstaňme při zemi.

Určitě jste sledoval anabázi Patrika Schicka, nejprve Juventus, pak Inter Milán, nakonec AS Řím. Zažil jste podobně složitý proces při přestupu?

Bavili jsme se o tom s jeho agentem Pavlem Paskou, bylo to hodně složité. Sám jsem zažil něco podobného před lety s Tomášem Kalasem. Velký humbuk i zájem z mnoha zemí. Nakonec jsme si vybrali Anglii a v ní Chelsea. Šel tam s tím, že je vkladem do budoucnosti, proto chodil na hostování. Teď je ve Fulhamu, a po této sezóně vše vyhodnotíme i s Chelsea a uvidíme, co dál. Přišel čas, aby se někde fotbalově usadil.

Před třemi roky, když jsme se bavili na téma přestupů, jste říkal, že finanční rekordy, jako byl Ronaldo či Bale vydrží. Loni je překonal Pogba a letos Neymar a Mbappé, za které Paris St. Germain dal dokonce přes deset miliard korun. Čím si vysvětlujete další prolomení finanční bariéry?

Ono to má širší souvislosti. Například ohromně rostou částky za televizní práva, které jsou pak přerozdělovány klubům. Třeba v bundeslize byla podepsána nová smlouva na v přepočtu 120 miliard korun pro tuto a tři další sezóny, to je o 85 procent víc než před tím. Obrovsky roste merchandising po celém světě, i proto jezdí velké kluby na turné do Asie, Austrálie, Ameriky. Roste budget klubů, třeba Bayern Mnichov pro tuto sezónu překročil hranici 540 miliónů eur, Dortmund se dostal nad 400 miliónů eur. A Premier League je ještě výš, kluby si rozdělí jen za televizní práva téměř 50 miliard korun za sezónu.

Taková investice se přeci nemůže vyplatit...

Majitelé klubů mají dobře spočítáno, zda se jim ty obrovské investice vyplatí. Hráče používají i pro reklamní akce. Dělají po všech stránkách maximum, aby nejen draho nakoupili, ale i dobře prodávali. Je to řetězec spousty navazujících věcí.

Přesto, není to až příliš mnoho peněz za jednoho či dva hráče?

Souhlasím, je to mimo realitu. Ale kluby mají týmy odborníků a pracují i na tom, aby nějakým způsobem obešly finanční fair play, třeba formou hostování a pozdějšího nákupu, i když je všechno vlastně hotové. Opravdu nepochybuji o jejich přesvědčení, že se jim to vyplatí, a vědí, co dělají. Myslím si, že s tím FIFA a UEFA musí něco dělat. Netvrdím, že by měly být stanoveny nějaké stropy, ale fotbal by se v tomto směru měl vrátit do reality.

Jaký jste uskutečnili vy ve Sport Invest v historii nejdražší přestup?

Maďarský reprezentant Balázs Dzsudzsák šel z Machačkaly do Dynama Moskva za 22 miliónů eur, to bylo v roce 2012. Z českých hráčů to byl v roce 2004 Petr Čech z Rennes do Chelsea za 16 miliónů eur, což byla tehdy za gólmana obrovská částka. Velká by byla i teď.

Dělá se snáz přestup na začátku období, nebo na poslední chvíli?

Dnes přibývá hráčů, kteří mají výstupní klauzule. Třeba německé kluby z nich hodně vycházejí, na přestupu dělají i tři čtvrtě roku. Zjistí si absolutně všechno, včetně charakterových vlastností hráče a chtějí také mít mužstvo pohromadě nejlépe už na začátku přípravy. Stanoví si priority, a když to nejde s vytipovanou jedničkou, zkusí dvojku, nebo přestup odloží, pokud hráče na určitý post nutně nepotřebují. Přestup na poslední chvíli někdy nevyjde, třeba Sánchez měl odejít z Arsenalu a přijít Lemar z Monaka, ale nestihlo se to.

Obracejí se víc kluby na agenty, nebo ti naopak nabízejí svoje hráče?

Je to do jisté míry vzájemné. Dostávám informace, jaké typy hráčů chtějí. Kluby si je samy vytipovávají, skauting je dnes velmi propracovaný, sledují je a podle toho jednají a obracejí se na agenty. Hráče někdy získají jako mladého, posílají ho na hostování, třeba i prodají, a koupí si ho za zpátky, protože vědí, o koho jde. I cena za nákup zpět může být součástí smlouvy. Rozdíl ceny je, když jde o gólmana, obránce, záložníka či útočníka.

Využíváte i znalosti bývalých hráčů, například Miroslava Kadlece či Luďka Mikloška. Neuvažujete výhledově vzít do týmu po skončení kariéry Petra Čecha?

Bavíme se s Petrem o všem možném, i o tomhle. On chce zůstat u fotbalu. Už se objevil zájem klubů o jeho služby. Zatím je to předčasné. Bylo by ale škoda nevyužít jeho potenciál.

Vztahy mezi hráčskými agenty nebývají nejlepší, jak je vnímáte vy?

Určitě je dobře, že vznikla asociace hráčských agentů. Vztahy jsou různé, s Pavlem Paskou se respektujeme, s Davidem Nehodou, Ondrou Chovancem či Daliborem Lacinou se umíme domluvit na určité spolupráci. S někým jsou ty vztahy horší...

A se zahraničními agenty, jako je třeba známý Mino Raiola...

S ním se osobně neznám, ale s některými velkými agenty či agenturami se známe, třeba s Portugalcem Jorgem Mendesem, který zastupuje Cristiana Ronalda. Jsou i další a nejen z Británie. Dokonce jsme dostali nabídky od celosvětově působících agentur, že by nás vzaly do svojí skupiny. To jsme odmítli, chceme být nezávislí.

Co všechno zajišťujete hráčům?

V první řadě, než někoho podepíšeme, musíme být přesvědčeni o jeho kvalitě a potenciálu. Máme kanceláře v Anglii, Rusku, Nizozemsku, Turecku. Hráčům pomáháme prakticky po všech stránkách, od právního a daňového poradenství, přes zdravotní, výživové, kondiční, fyzioterapeutické záležitosti, až po výuku jazyků, materiální vybavení a zahraniční stáže. Je-li zájem, pomůžeme i s finančními experty. Vše musí být na špičkové úrovni.

Zastupujete přes 200 fotbalistů, v kádru reprezentace jsou z poloviny vaši hráči. Zkuste sestavit TOP XI Sport Investu...

(smích) Asi bych po přemýšlení dal nějakou dohromady, ale jistě chápete, že z diplomatických důvodů to nechám na vás...

XI. agentury Sport Investu podle Práva
Čech
(Arsenal)
Gebre SelassieKalasSuchýKadeřábek
(Brémy)(Fulham)(Basilej)(Hoffenheim)
KrejčíDočkalPavelkaFrýdek
(Boloňa)(Che-nan)(Kasimpasa)(Sparta)
KomličenkoŘezníček
(Rus./Ml. Boleslav)(Plzeň)

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články