Hlavní obsah

Problém českého fotbalu! Expert promluvil, proč musí Sparta i Slavia nakupovat v cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdepak útočník. V Česku se stává nedostatkovým fotbalovým artiklem kvalitní stoper, který dokáže řídit defenzivu a být lídrem týmu. V sestavě Slavie si tuhle roli uzurpoval Nigerijec Igoh Ogbu, ve Spartě hraje pro změnu prim Dán Asger Sørensen. Když jeden ze zmíněných fotbalistů v sestavě "S" chybí, hned je to znát. „Je těžké tady stopera vychovat," přiznává v pořadu Přímák Petr Mikolanda.

Výchova stoperů, kteří jsou v Česku nedostatkovým fotbalovým zbožím. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Česká republika přitom byla známá nejen svou brankářskou školou, do ciziny často odcházely i opory z defenzivních řad. Mikolanda nabízí důvod, proč teď řeší české kluby opačný problém a stopery jsou kluby nuceny kupovat v cizině. Výběry Sparty či Slavie od devatenácti let a mladší hodně dominují utkáním ve svých soutěžích. „Stopeři tak díky tomu skoro neumějí bránit, ale umějí věci směrem dopředu, klidně mají osm střel na branku. Proto mají v tuhle chvíli Sparta i Slavia na stoperu cizince," myslí si bývalý prvoligový fotbalista.

V dorosteneckých kategoriích padá v utkáních hodně branek, fanoušci jsou nadšení, ale pro stopery to zjevně není nejlepší vizitkou. „Ukazuje se, že neumění moc bránit. A pak je těžké prosadit se v české první či druhé lize. Minimálně to těm hráčům trvá déle," míní Mikolanda.

V Edenu je minus pět. Příspěvek z pořadu Přímák s Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

Podle něj se hodně rozevřely výkonnostní nůžky mezi extraligou dorostu a první dorosteneckou ligu. „Pak je třeba mladého hráče dostat co nejrychleji do dospělého fotbalu. Díky tomu se může dostat na úroveň cizinců. Ty ale stejně budeme potřebovat, oni naši ligu okysličí a kluby je pak přeprodají dál," dodává Mikolanda.

Ladislav Krejčí tahounem Sparty. Debata v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák s bývalým fotbalistou Petrem Mikolandou se můžete podívat ve videu.

Reklama