Hlavní obsah

Problémy Slavie se soupiskou! Příliš hvězd z ciziny a málo odchovanců

Neobvyklé problémy se sestavou řeší fotbalová Slavia. Ta za dvě ligová kola stihla vystřídat 22 fotbalistů a může se tak zdát, že má kouč Jindřich Trpišovský při výběru základní jedenáctky skoro neomezené možností. Realita vypadá trochu jinak. Kádr je široký, jenže... V pořadu Přímák na Sport.cz rozebíráme potíže sešívaných se soupiskou, které se týkají Slavie v lize i v pohárech.

Slavia má málo odchovanců a moc cizinců. Jaké problémy se soupiskou z toho pramení? Pasáž z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

Slavie se totiž dotýká pravidlo o nasazení maximálně pěti cizinců, kteří nejsou z členských či kandidátských zemí Evropské unie nebo států Evropského hospodářského prostoru.

Sešívaní sice mohou zapsat do utkání všech sedm fotbalistů, kteří nespadají do uvedených kategorií, avšak na hřišti se smí objevit jen pět z nich. Platí to o Brazilcích Ewertonovi s Eduardem Santosem a Afričanech Olayinkovi, Usorovi, Dorleym, Sorovi či Traorém. „Samozřejmě je to nepříjemné, ale na druhou stranu každý klub ví, jaká jsou pravidla..." odpovídá Verner Lička ve fotbalovém studiu Sport.cz, že tohle všechno Slavia věděla, když si hráče pořizovala.

Jak potrestat Cedidlu za ošklivý faul? Diskuse z pořadu Přímák s Vernerem Ličkou.Video: Sport.cz

Donedávna by do tohoto výčtu navíc byli zahrnuti i fotbalisté z Ukrajiny, ale ta je momentálně vedena mezi kandidátskými zeměmi EU, a tak má Taras Kačaraba o něco snazší pozici. To už se netýká Maksyma Talovjerova, který odešel na hostování do Liberce.

Dále se omezení netýkají například Christa Tiéhiho, jenž je synem reprezentanta Pobřeží slonoviny Jöela Tiéhiho. Tiéhi mladší už se však narodil ve Francii, kde jeho otec měl angažmá.

Panathinaikos směrem dopředu nepředvedl vůbec nic, Slavia to však ještě bude mít těžké. Diskuse se Stanislavem Levým v Přímáku.Video: Sport.cz

Menší potíže se týkají vršovického klubu také při skládání soupisky na evropské poháry. Tam sice limit pro počet cizinců neplatí, zato trpí nedostatkem odchovanců starších 21 let. „Myslím, že tohle si Slavia musí dořešit v blízké budoucnosti, hlavně tím, že jejich akademie fakt začíná fungovat a vychází z ní spousta zajímavých hráčů," hodnotí Lička.

UEFA vyžaduje po každém klubu alespoň čtyři odchovance starší 21 let, jinak jejich místa na 25členné soupisce propadají. Sešívaní si v tomto ohledu pomohli letním návratem Matěje Valenty, jenže s absencí dalších odchovanců přišli o tři místa. Slavia by tento problém mohla řešit návratem některého z talentů, kteří vyrůstali v Edenu, avšak v rámci možných posil z této kategorie nemá příliš velký výběr.

Sešívaný udělali zajímavé posily. Navíc hráči se ve Slavii i zlepšují, upozorňuje Zdeněk Ščasný v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Příchody Jana Kuchty, Pavla Buchy nebo Tomáše Součka se momentálně nejeví příliš reálně...

A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se v Edenu řešila jména jako například Marek Suchý, Jan Kovařík, Ondřej Petrák nebo Jan Mikula. Pražský klub tak podle všeho raději nebude využívat všechna místa na pohárové soupisce.

B list na soupisce pro soutěže UEFA
Slavia, stejně jako ostatní účastníci evropských pohárů, ještě může využít hráče z takzvaného B listu, a to v neomezeném počtu. Zařazení hráče na B list však má svá specifika.
Hráč může být registrován na B listu, pokud se narodil 1. ledna 2001 nebo později a od svých 15. narozenin je způsobilý hrát za dotyčný klub nepřetržitě po dobu dvou let nebo celkem tři po sobě jdoucí roky s maximem jedné výpůjční doby klubu ze stejného svazu na dobu ne delší než jeden rok. Hráči ve věku 16 let mohou být zapsáni na B list, pokud byli v zúčastněném klubu registrováni v předchozích dvou letech bez přerušení.
Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají odvetu 3. předkola Konferenční ligy UEFA mezi Panathinaikosem a Slavií Praha. Studio k přímému přenosu startuje ve čtvrtek od 19.00 hodin, moderátor David Sobišek přivítá ve studiu experta Jakuba Podaného, který ve své kariéře nasbíral zkušenosti i v řecké nejvyšší soutěži, a také brankáře Slavie Přemysla Kováře. Přímo z Atén bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Tomáš Radotínský a Václav Pilný.

Reklama

Související témata: