Hlavní obsah

Probuzený Tanko poslal Baník do euforie. Karma za rasismus z tribun, ušklíbl se spoluhráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od konce září čekal na soutěžní trefu. V prvním dějství utkání proti Hradci Králové to vypadalo, že se útočník ostravského Baníku Abdullahi Tanko hned tak nedočká. Ve dvou samostatných únicích totiž selhal, závěrečná desetiminutovka ale jako by Senegalci přičarovala produktivitu. Právě díky dvěma trefám Tanka totiž Baník průběh duelu otočil a na horké půdě zvítězil 3:2. „Zařídila to karma,“ komentoval počin svého kolegy žolík Jiří Klíma, jenž mu obě branky připravil.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Abdullahi Tanko z Ostravy během zápasu s Hradcem Králové

Článek

Proč je ale řeč o karmě, tedy jakési odplatě? Pro pochopení Klímových slov je třeba se vrátit v čase do 29. minuty. Za stavu 1:1 se Tanko při útočném rohovém kopu dostal do strkanice přímo pod kotlem Hradce, který jej zřejmě počastoval rasistickými urážkami. Domácí ale zareagovali správně. S využitím hlasatele celou Malšovickou Arénu hned dvakrát varovali, že pokud by podobné chování bleskurychle nevzalo za své, může dojít k ukončení zápasu. Fanouškům se navíc snažil promluvit do duše i brankář Hradce Pavol Bajza.

Z novinářských míst na opačné polovině hřiště žádné rasově motivované nenávistné projevy zaznamenat nešly, svůj pohled ale nabídl Klíma, který byl z lavičky Baníku přece jen situaci blíže. „Něco jsme zaslechli. V dnešní době mi přijde směšné, že to vůbec někoho napadne,“ kroutil hlavou 26letý forvard. „Tohle do sportu nepatří. Asi jedině dobře, že jim to pak takhle vrátil,“ připomněl dva přesné zásahy svého parťáka.

Tanko střeleckou živou vodu potřeboval jako sůl. V posledních týdnech se prezentoval na hřišti stále tak jako obvykle. Aktivitou, sprintovými náběhy a výjimečnými rychlostními předpoklady zatápěl snad každé defenzivě. Góly se ale vytratily. „Nijak dole z toho nebyl. Věří si,“ odmítl trenér Baníku Pavel Hapal, že by se snad jeho útočné eso smůlou v zakončení užíralo.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Gigli Ndefe z Ostravy a Václav Pilař z Hradce Králové

Když ale Senegalec postupoval sám na Bajzu potřetí v zápase, Hapal si rozhodně nemohl být jist, že tentokrát akce vyústí v gólovou radost. „Co na to říct,“ usmál se. „Těch situací už měl tolik. Vždycky trefil gólmana nebo vystřelil mimo. Tentokrát to ale vyřešil dobře,“ těšilo 54letého kouče.

Necelých deset minut před koncem řádné hrací doby tedy Tanko srovnal, načež v jejím samém závěru rozhodl o tom, že tři body poputují do Ostravy. Není tak považován za psance, který pálením šancí svůj mančaft pohřbil. Naopak. 25letý fofrník je zase jednou za hrdinu. „Naštěstí se obrat povedl, jinak by to asi šlo za ním. Jako útočník vím, jaké to je,“ vyjádřil pochopení Klíma. „Tři body z Hradce jsou hodně cenné. Bereme je s pokorou, navíc po otočce v závěru,“ uzavřel muž, který Tankovi obě gólové situace přichystal.

Reklama