Hlavní obsah

Půl roku bez fotbalu? Slavil jsem jako blázen, líčí posila Sparty svéráznou metodu návratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěkné nadělení. Letná se koncem července otřásala nadšením, slavil se postup přes vídeňský Rapid a jistota podzimního setrvání v pohárové Evropě. Dánská posila fotbalové Sparty už ovšem tušila, že hned ve třetím zápase v rudém dresu si přivodila vážné zranění. Obránce Casper Höjer si zase zahrál až v sobotním přípravném duelu s Rostovem na soustředění ve Španělsku. „Snažil jsem se dělat všechno, abych byl připraven co nejdřív. Jsem šťastný, že můžu být zpátky v týmu,“ komentuje svůj návrat.

Foto: Sparta.cz

Dán Casper Höjer se po zranění vrací do sestavy Sparty.

Článek

Měl vyřešit problémy na kraji obrany. Mezi dva duely předkola Ligy mistrů vložil pouze úvodní ligové kolo s Olomoucí. Z odvety s Rapidem už po hodině odkulhal. Víc zatím ve Spartě nestihl.

„Zranění bylo vážné. Poranil jsem si zároveň achilovku i lýtkový sval. Naštěstí jsem obklopen skvělými lidmi, kteří moc dobře vědí, co dělají. Vedli mě správným směrem," líčí Casper Höjer v rozhovoru pro klubovou televizi během soustředění ve španělské Marbelle.

S integrací do mužstva někdy bývá u cizinců problém. Ne tak v případě 27letého odchovance FC Kodaň. Ačkoliv se jako nováček hned zranil, snažil se dokazovat, že je týmovým hráčem.

„Byl jsem při oslavách vítězství, což je důležité pro kluky, klub i fanoušky. Tedy i pro mě. Proto jsem s týmem oslavoval jako blázen," s úsměvem popisuje svou svéráznou metodu návratu.

„Hodně to pro mě znamená. Chtěl jsem posouvat klub správným směrem a být šťastný v přítomnosti ostatních," dodává Höjer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zraněný Casper Höjer ze Sparty Praha odstupuje z odvetného utkání 2. předkola Ligy mistrů s Rapidem Vídeň.

Nezalekl se ani češtiny. Byť je pro něj velkým úskalím, poctivě se ji učí. V létě mu při příchodu do Prahy hodně pomohli David Moberg Karlsson a Andreas Vindheim. Oba však nedávno odešli, severská klika se rozpadla.

„Bylo příjemné mít je od začátku působení vedle sebe, abych porozuměl, jak všechno ve Spartě funguje. Taky mi pomáhali s překladem. Teď už jsem se zabydlel. Je pro mě hračka být mezi ostatními, i když už tady Andy a DMK nejsou," pochvaluje si.

Nejvíc času tráví s Minčevem

V Praze se mu líbí, v novém domově se cítí komfortně. „Praha je velké a krásné město. Řekl bych, že je docela podobné Kodani, tedy městu, odkud pocházím. V Praze je hodně možností, jak trávit volný čas."

V týmu si Casper našel spoustu dalších kamarádů. „Momentálně nejvíc času trávím asi s Martinem Minčevem, protože je také ze zahraničí a mluvíme spolu anglicky. Ale kromě něj taky s českými kluky. Rád trávím čas s Julišem, Sejkem, Pulkrabem, ale také s Holcem, Peškem, Wiesnerem a Haraslínem. Klidně bych mohl zmínit i další mladé: Hancka, mladého Krejčího, Karabce a Hložka," jmenuje dlouhý seznam.

Po letním zranění odehrál na soustředění v Marbelle první přípravný zápas.

„Jsem šťastný, že můžu být zpátky v týmu a zase hrát fotbal. Po šesti měsících, co jsem byl mimo, je přede mnou spousta věcí, na kterých musím pracovat zase znovu. Musím to překonat a budu zase zpátky," uvědomuje si Höjer, že ještě nemá vyhráno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vrať se brzy... Brankář Sparty Praha Florin Nita, zraněný Casper Höjer a Lukáš Štetina oslavují postup přes Rapid Vídeň.

„Bylo pro mě těžké a smutné být tak dlouho mimo. Zvlášť poté, co se mi úvodní zápasy podařily. Tehdy jsem byl ve skvělém rozpoložení a opravdu šťastný, že jsem toho součástí. Cítil jsem, že si mě fanoušci vážili, což je pro každého hráče moc důležité," vzpomíná na start sezony.

Právě podpora příznivců mu také pomohla překonat těžké období.

„Moc pro mě znamená, že mi lidé v posledních měsících psali povzbudivé zprávy. Četl jsem všechny, které mi přišly, nemůžu odepsat úplně každému. Moc si toho vážím," oceňuje Höjer.

Reklama

Související témata: