Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Plzeňské výhry o gól? I tak se dá udělat titul. Slavia a další díl stoperského prokletí

Liga nabídla po reprezentační přestávce gólové hody a ukázala, že stojí za to na stadiony chodit. Sparta našla v Bulharu Minčevovi momentálně útočníka číslo jedna, ve Slovácku září Jurečka, který nahradil střelce Klimenta. Na vítěznou vlnu se vrátila i Slavia, které se ale zranil další hráč na stoperu, což je v téhle sezoně pro vršovický klub prokletý post. V čele tabulky je Plzeň. Ofenzivní mašina je v jejím podání pryč, trenér Bílek sází na týmovost, defenzivu a organizaci hry. Funguje to, tak proč by něco měnil. Každopádně se zase bylo na co dívat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Viktorie Plzeň Pavel Horváth a Michal Bílek nastartovali tým a ten vede tabulku.

Článek

Hodně mě zaujal boj o čtvrtou příčku. Slovácko potvrdilo, že se mu v Ostravě poslední dobou daří. Baník hraje slušný, ofenzivní fotbal a v domácím prostředí dává hodně branek, tady ale narazilo na soupeře, který šlape jako stroj, předvádí aktivní, agresivní a kombinační fotbal. Vidět byl útočník Jurečka. Hodně na sobě pracuje, mentálně i kondičně a na hřišti je to vidět, má velký potenciál do budoucna. Baník nehrál špatně, ale v určité fázi se mu úplně rozbila organizace hry, které Slovácko využilo a vyhrálo zaslouženě.

Plzeň sice nepředvádí tak pohledný kombinační fotbal, jak by někdo čekal, ale hraje týmově. Na to trenér Bílek i jeho asistent Horváth hodně sázejí. Tým vyhrává, tak proč by něco měnili. A že to bylo 1:0? Nedostat gól je základ úspěchu a Plzni se zatím daří alespoň jeden vstřelit. Navíc třeba proti Spartě byla Plzeň schopná hrát jinak, zatlačila ji a přehrála. Uvidíme, jak to bude na konci října, kdy Viktorka pojede na Slavii. V boji o mistrovský titul se ale s Plzní počítat musí. Pamatuji si, že Liberec v jedné ze svých mistrovských sezon, podobným stylem ligu vyhrál.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu.

Slavia po prohraném derby zabrala. Vyhrála nad Libercem, i když musela zase řešit obsazení pozice stoperů. Naskočil Kačaraba, který ještě hrát neměl, ale ukázal, že chtěl pomoci týmu a zvládl to dobře. Jako druhý stoper hrál Hromada, který se zranil. On je bohužel na zranění náchylný, na druhou stranu to potvrdilo, že stoper je pro Slavii v téhle sezoně hodně bolavé místo. Na lavici byl připravený Michal Šmíd z béčka, tak si jen říkám, aby mu to s tím návratem do ligové sestavy ještě nevyšlo...

Slavia ale zápas zvládla, jen za stavu 2:0 pustila na chvíli Liberec do zápasu. Nastoupil Miňo Stoch a hned byla na hřišti znát jeho živelnost, byl všude - rozehrává, střílí. Myslím, že Slovanu hodně pomůže. Dal i gól, čímž všechno korunoval. Smekám klobouk před fanoušky v Edenu. Stoch šel na děkovačku se slávisty, jen to ukázalo, jak dobré vztahy a vazby tam mezi oběma stranami jsou. Je jasné, že kdyby Liberec vyhrál, tak by to tak asi nebylo, ale bylo to moc hezké gesto.

Sparta taky vyhrála a rozhodující podíl na tom měl bulharský útočník Minčev. Toho leckdo podceňoval, nedostával moc šancí a ani fanouškům se moc nezdálo, že mu trenér Vrba věří. Nevím proč, ale já jsem mu taky věřil. Je to mladý kluk, který je v cizí zemi sám, moc bulharských fotbalistů tady nebylo. Znám trenéra Vrbu, ten umí vytáhnout z útočníka to nejlepší a z Minčeva je najednou na Letné útočník číslo jedna. Myslím, že všechno zlomil zápas ve Zlíně a já jsem sám zvědavý, jak si povede dál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Minčev ze Sparty Praha během utkání s Pardubicemi.

Celkově si myslím, že se česká liga zvedá a padá hodně gólů. Jablonec sice nevyhrál, ale čtyři góly pobavily, Hradec vyhrál 3:2 ve Zlíně, Boleslav si zastřílela proti Bohemce 4:1. Jen ať padá těch branek víc a víc a lidi chodí na stadiony. Všichni víme, že když je atmosféra, tak se hraje týmům lépe. Moc bych si přál, aby to tak bylo a na fotbal chodili rodiny s dětmi jak to bylo v dřívějších dobách...

Jan Rajnoch (40) je bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, je trenérem Motorletu B v krajském přeboru, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

Reklama