Hlavní obsah

Řepkův blikanec pohřbil titul Sparty. Co přinese ten Olayinkův? Slavii bude chybět, říká expert

Olayinkův úlet v zápase s Libercem do jisté míry připomněl památný blikanec Tomáše Řepky, který před patnácti lety svým zkratem pravděpodobně připravil Spartu o mistrovský titul. I Peter Olayinka v závěru soutěže Slavii ambice na zlato zkomplikoval. Ostatně sázkové kanceláře už favorizují tým z Letné. „Určitě je to podobné, ale jaká bude realita tentokrát se teprve uvidí,“ myslí si fotbalový expert Vlastimil Palička.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník fotbalové Slavie Peter Olayinka odchází po červené kartě v Liberci.

Článek

Pamatujete na závěr sezony 2007/2008? Sparta tehdy směřovala k obhajobě mistrovského titulu. Nad svým městským rivalem vedla o čtyři body. A byť měla horší vzájemné zápasy, byla v luxusní situaci, neboť ve hře bylo tři kola před koncem už jen devět bodů. Z toho dvakrát hrála Sparta doma.

V 28. kole hostila Brno. Jenže už ve 2. minutě Řepka mrštil zblízka míčem do obličeje hostujícího Aleše Besty a po červené se ze hřiště pakoval. Sparta padla 0:2. Hříšník dostal dvouzápasový distanc a bez něj Letenští prohráli i v předposledním kole doma s Ostravou. Titul už neměli ve svých rukách. Zmar završili porážkou v Liberci a po 12 letech opět slavila Slavia.

„Je to zbytečný zkrat, do této chvíle byl nejlepším hráčem ligy, ale teď to nepochopitelně nezvládl," zlobil se tehdy kouč Sparty Michal Bílek.

Je tady ale jeden rozdíl. Zatímco Řepka se blikanci neslavně proslavil, Olayinka selháním překvapil. „Nepochopitelný zkrat, který se mu ještě za pět let nestal," kroutil o víkendu hlavou kouč Slavie Jindřich Trpišovský. A druhou významnou odlišností je, že sešívaní nyní mají ještě spoustu duelů na nápravu. Včetně nadstavby, která tehdy chyběla. Se Spartou si to o titul rozdají ještě dvakrát. Poprvé v polovině dubna na Letné.

„Ale stalo se to ve stejné situaci, kdy se v závěru v honičce za mistrovským titule počítá každý bod. Negativně se to projevilo už v samotném zápase. Jsem přesvědčený, že kdyby k vyloučení nedošlo, Slavia by gól v 95. minutě nedostala a o dva body nepřišla," říká Palička.

Ve čtvrtek by se v Edenu měli dozvědět, na kolik zápasů postaví disciplinární komise jejich eso mimo hru. Nabízí se flastr na tři až pět utkání. „Uvidíme, jaký trest mu disciplinárka uloží. Lze však předpokládat, že se svou jarní formou Slavii chybět v dalších utkáních bude citelně," myslí si Palička.

Dalším faktorem je vliv na mužstvo po blikanci lídra. Pro Spartu byla Řepkova absence fatální. „Tým to může znejistit, je zvyklý, že Olayinka je pro něj důležitý. Ostatně se snaží věci řešit týmově, dnes záleží víc na součinnosti hráčů, jejich typologii. Tehdy nebyl Řepka, dali tam jiného hráče a hráli stejně," vysvětluje Palička a dodává, že dnes je to složitější.

„Možností, jak hrát je spousta a trenér Trpišovský má široký kádr, takže na druhou stranu by absence Olayinky nemusela být takovým problémem jako byla tenkrát Řepkova pro Spartu," uzavřel Palička. Ukáží následující týdny.

Reklama