Hlavní obsah

Letní odchod? Olayinka se rve za Slavii, chce dvě trofeje. Trenér přemýšlí, co bude bez něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový záložník Peter Olayinka ví, že hraje poslední půlrok ve Slavii, než se v létě coby volný hráč přesune do Crvene zvezdy Bělehrad. Trenérský štáb má volnou ruku v tom, zda ho bude využívat, záleží jen na výkonnosti a přínosu nigerijského křídelníka. Nároky splňuje, zůstává platný, ligovou bitvu proti Slovácku rozčísl Olayinka dvěma góly. Slavia vyhrála 2:0. „Už přemýšlím, co bude, až odejde. Už čtyři roky říkáme skautům, aby našli nového Olayinku, zatím nám nevypadl,“ prohlásil trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Peter Olayinka se prosadil po rohovém kopu

Článek

Nejprve precizně hlavou trknul do centru Christose Zafeirise a skóroval, pak nastavil nohu do prudké pobídky od Tomáše Holeše a usměrnil míč do sítě. Tak vypadaly Olayinkovy trefy proti Slovácku. „Holi dlouho nehrál, mám velkou radost, že je zpátky v týmu. Bylo vidět, s jakým zápalem hrál. I za Christose jsem vděčný. Je důležité, aby byli sebevědomí, aby nabrali sebevědomí z týmu," chválil Olayinka spoluhráče, kteří si u jeho gólů připsali asistence.

„Sám věděl, že poslední dva výkony nebyly dobré. Pomohl mu tým. Nahoře jsme měli jeho, Standu Tecla, Petra Hronka a Ivana Schranze, všichni čtyři jsou silní v presinku. A pomohla nám jeho produktivita," podotkl Trpišovský.

Olayinkův odchod byl v zimě velkým tématem. Podepsal od léta platný kontrakt s CZ Bělehrad, dokonce se vyfotil s dresem srbského klubu, což zklamalo šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka. Ten pak naznačil, že se o budoucnosti „Olieho", jak se mu v Edenu říká, mluvilo a že trenéři dostali nakonec zelenou k tomu, aby ho dle libosti využili.

„Já byl jen na jednom jednání a tam ani velké debata neproběhla. Nevím, jestli se o něm mluvilo předtím. Čekalo se, jestli odejde už v zimě, nebo zůstane. Ve chvíli, kdy se rozhodlo, že tu bude na jaře pokračovat, pro mě bylo jedinou variantou, aby nám co nejvíc pomohl," vylíčil Trpišovský.

Olayinka má silnou pozici. Ačkoliv Trpišovský rotuje hráči a sestavu mění, sedmadvacetiletý Nigerijec v ní pevně setrvává. Hraje prakticky vše, na jaře střídal jen v závěru s Jabloncem a teď se Slováckem. „Jeho užitečnost je neskutečná. Je produktivní, emoční, nebojí se vypjatých situací, má velké zaujetí, strhne ostatní," vychrlil pozitiva hlavní slávistický stratég. „Samozřejmě má i nedostatky," dodal.

Reakce diváků? Vřelá. Když Olayinka proti Slovácku osm minut před koncem utkání střídal, zaplněný stadion mu bouřlivě tleskal, fanoušci stáli. „Bylo to od nich úžasné. Pokaždé tým skvěle podpoří. Mám velkou radost, jsme rádi, že jsou za námi," oceňoval hlavní hrdina nedělního odpoledne.

Potvrzuje, že se i v posledních měsících v Edenu v červenobílém dresu rozdá. „Vůbec nehrozí, že by to tak nebylo. Jeho naturel je prostě takový. Kdyby chtěl přemýšlet o tom, aby se hlavně nezranil, měl by to v hlavě už na konci podzimu. Teď je v lepší pozici, smlouvu už má podepsanou," probíral se Trpišovský jeho situací.

Sám hráč své odhodlání a nastavení dosvědčuje. „Náš cíl je vyhrát double. To je ta odměna, ke které vzhlížíme. Je to pro nás hrozně důležité. Chci získat tyhle dvě trofeje, než odejdu z klubu. Měl bych z toho opravdu obrovskou radost," vzkázal borec s devítkou na zádech.

Reklama