Hlavní obsah

Reprezentant Jankto se přihlásil k homosexuální orientaci. Máš naši podporu, ujišťuje Sparta i nároďák

Aktualizováno

Fotbalový reprezentant Jakub Jankto prolomil tabu a rozhodl se ke kroku, který v českém sportovním prostředí doposud nikdo neučinil. „Chci žít svůj život ve svobodě, bez obav, bez předsudků, bez násilí a s láskou. Jsem homosexuál a už se nechci skrývat,“ prohlásil záložník pražské Sparty na Instagramu. Před časem otevřeně promluvil o své orientaci v kabině. „Máš naši podporu,“ ujišťuje Sparta na sociální síti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Zpráva se již před časem rozběhla fotbalovým zákulisím. Jakub Jankto si údajně na Letné sezval všechny zainteresované a učinil zásadní prohlášení.

Klub ve shodě s hráčem teď tuto informaci potvrzují. „Jakub před časem otevřeně promluvil o své sexuální orientaci s vedením klubu, trenérem i spoluhráči. Vše ostatní se týká jeho osobního života," zdůrazňuje Sparta na sociální síti.

„Jsem jako všichni ostatní. Mám své silné stránky. Mám své slabosti. Mám rodinu. Mám své přátele. Mám práci, kterou už léta dělám nejlépe, jak umím, s vážností, profesionalitou a vášní. Jako všichni ostatní," předesílá Jankto ve své veřejné zpovědi.

Stal se průkopníkem. V českém fotbale zatím žádný tak známý hráč takové prohlášení neučinil.

„Také chci žít svůj život ve svobodě. Bez obav. Bez předsudků. Bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál a už se nechci skrývat," říká Jankto.

„Žádné další komentáře. Žádné další otázky. Máš naši podporu. Žij svůj život, Jakube. Na ničem jiném nezáleží," reaguje Sparta.

„Pro nás se nic nemění... Žij svůj život, Jakube!" přichází s podporou také fotbalová reprezentace na své sociální síti.

Otázkou je, co bude zdál. Zda je celé fotbalové prostředí připraveno takovou situaci důstojně přijmout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto ze Sparty Praha v duelu proti Olomouci.

Pochybnosti má sám Jankto. Někteří jeho známí dokonce mluví o tom, že zvažuje ukončení kariéry. Pravdou je, že k posledním zápasům nebyl nominován, oficiálně ze zdravotních důvodů.

Jankto hostuje v letenském klubu ze španělského Getafe, které rovněž svému hráči vyjádřilo podporu. "Velký respekt a bezvýhradné podpora našemu fotbalistovi Jakubu Janktovi," napsal účastník La Ligy.

Reklama

Související témata: