Hlavní obsah

Respekt, brácho! Stojíme při tobě! Kluby, sportovci i média vyjadřují Janktovi sympatie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští giganti v čele s AC Milán, fotbalisté, národní asociace včetně anglické. Kluby, jejichž dres oblékal, ale i známé osobnosti mimo fotbal. Ti všichni na sociálních sítích oceňují gesto sparťanského záložníka Jakuba Jankta, který se v pondělní veřejně přiznal k homosexuální orientaci. Českému reprezentantovi zároveň vyjadřují podporu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto ze Sparty Praha v duelu proti Olomouci.

Článek

„Nikdy nežijte ve strachu z toho, kdo jste. Stojíme při tobě, Jankto!," stojí na Twitteru AC Milán. „Fotbal je pro každého, bez ohledu na to, v co věříme, jak vypadáme a koho milujeme. Podporujeme odvážné rozhodnutí Jakuba Jankta," napsala na stejné sociální síti Hertha Berlín. „Inspirativní síla a odvaha, Jakube," přidal se i další bundesligový klub Mainz 05.

Pozitivních reakcí se Jankto dočkal také od spoluhráčů ze Sparty Lukáše Haraslína, Caspera Höjera nebo Kaana Kairinena. „Respekt, brácho!," vzkázali mu společně. V podobném duchu se přidal reprezentační záložník Michal Sadílek. Tenistka Karolína Plíšková pak vzkázala toto: „Seš dobrej! Ať se daří."

Spousta příspěvků vyjadřuje Janktovi poděkování za odvahu, že odhalil odlišnou sexuální orientaci, pro kterou nemá významná část lidstva pochopení. „Od Getafe a od fanoušků Azulony jsme velmi hrdí na tento důležitý krok ve vašem životě. Bezpochyby budete příkladem pro mnoho chlapců a dívek, kteří milují sport a že se díky vám nebudou muset skrývat ani oni," napsala starostka Getafe Sara Hernándezová.

Právě dres španělského Getafe oblékal Jankto před příchodem do Sparty. V této zemi jde o historickou chvíli, český záložník je prvním hráčem, který působil ve španělské lize, jenž se veřejně přihlásil k homosexualitě.

Nejen známé španělské deníky Mundo Deportivo a Marca mají zprávu na hlavních pozicích na svých webech. Janktův krok si zasloužil značnou pozornost i britské BBC nebo italského Gazzetta dello Sport „Tohle je historický den pro fotbal a pro prostředí, které ho obklopuje. Tedy homofobie na tribunách," napsal Gazzetta dello Sport.

Janktovi vyjádřili sympatie také lidé, kteří mají podobnou zkušenost a prošli si kvůli tomu složitými obdobími. Například české reprezentační fotbalistky Lucie Voňková s Barborou Votíkovou nebo španělský vodní pólista Víctor Gutiérrez. „Gratuluju k odvážnému kroku. Pomůže mnoha lidem ve sportu i mimo něj," podotkl Gutiérrez.

Reklama