Hlavní obsah

Rozcvička před druhým poločasem? I kapitán je z Hapalova vynálezu paf

Praha

Jedno jim bylo po nekonečné sérii pěti remíz jasné. Něco se musí změnit. Fotbalisté Sparty šli štěstí naproti řadou novinek a vítězství se konečně dočkali. V pražském derby o krále levého břehu Vltavy porazili Duklu 3:0 a po teprve druhé jarní výhře tak dál živí naději, že se startu alespoň v Evropské lize dočkají. „Chce se mi věřit, že z nejhoršího jsme na jaře venku,“ doufá trenér Pavel Hapal, který odkoučoval svůj jubilejní 100. zápas v české lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jeden z Hapalových vynálezů - tým Sparty se po vítězném utkání s Duklou shlukl do družného kolečka.

Článek
Fotogalerie

Změnami za zlepšením... První novinka byla patrná hned ze zápisu o utkání. Kapitánem Sparty tentokrát nebyl Václav Kadlec, pásku si navlékl Josef Šural. Nejlepší podzimní střelec týmu, který se kvůli zranění na jaře poprvé dostal do základní sestavy.

„Funkci kapitána Pepa de facto zastával i v kabině. Proto jsme na něj naložili třeba i organizaci standardek. Zhostil se jí velice dobře, navíc dal dva góly," připomíná trenér Pavel Hapal.

Nový impuls při nástupu z kabiny

Letenské až dosud sráželo prokletí druhých poločasů. Proto se dostavila novinka číslo dvě. Při nástupu do druhé půle jim asistenti nachystali krátkou rozcvičku.

„Tak to jsem koukal jak blázen. Nevím, jestli ji už kluci dříve měli, když jsem ještě nehrál," usmívá se Josef Šural.

Kouč ale poukazuje, že vůbec nejde o jeho vynález.

„Šlo o nápad nás všech, protože bylo nutné před druhými poločasy něco změnit. Dát signál, impuls... Minicvičení jsem často viděl u jiných mužstev. Cílem je soustředit se, dát najevo, že jsme nachystaní," vysvětluje Hapal.

Po výhře všichni v jednom hloučku

A novinka číslo tři? Po vítězném utkání se celé mužstvo včetně kompletního realizačního týmu chytilo na hřišti do kroužku kolem ramen ke krátkému hodnocení. Až pak se hráči vydali k děkovačce s diváky.

„Kroužek inicioval trenér Hapal. Nešlo o nic velkého, jen jsme si řekli, že když budeme i příště hrát takhle, můžeme vyhrávat," prozrazuje Hapal.

V příštím kole ovšem Spartu čeká duel nejtěžší - na hřišti vedoucí Plzně.

„Teď nemá cenu se koukat na druhé místo, když na Slavii ztrácíme šest bodů. Díváme se jen na příští kolo, abychom zvládali své zápasy," poukazuje Hapal k letenským cílům ve zbytku sezóny.

Za čtvrté pak výhra přišla i s novým asistentem Otou Brunegrafem, který v týdnu dorazil do Sparty od slovenské reprezentace do 21 let.

„Dělá pro mě prakticky celý servis, od tréninkového procesu až po sledování soupeřů. Komunikujeme spolu každý den. Není typem asistenta, který jen plní úkoly, ale snaží se mi říkat i svůj názor, což je pro mě důležité. Mám díky němu zpětnou vazbu, kterou si pak samozřejmě musím v hlavě vyhodnotit," popisuje Hapal na adresu svého dlouholetého slovenského spolupracovníka.

Reklama

Související témata: