Hlavní obsah

Rozfofroval 20 milionů, Limbovi slíbil labutě, bál se mafie a seděl za kasou. Fotbalový démon vypráví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice, Plzeň, Liberec a Příbram, ale také kazašský Tobol Kostanaj a nyní Domažlice. Fotbalový talent měl Egon Vůch ohromný, jeho nespoutanost mu však byla v kariéře často na škodu. Ačkoliv ve společném týmu čněl třeba nad Součkem, Coufalem či Dúbravkou, zatímco oni došli až do Premier League, jedenatřicetiletý záložník zakotvil ve třetí české nejvyšší soutěži. „Nežil jsem vždycky tak, jak se má. Oni byli po profesionální stránce uvědomělejší,“ říká Vůch zcela na rovinu.

Egon Vůch hostem České uličky na O2 TV SportVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Kolik sis vlastně vydělal fotbalem?

„Nevím. Dvacet...?"

Dvacet milionů?

„Třeba."

A zbylo něco, nebo se to nějak rozkutálelo...?

„Někde něco třeba je. Ale nevím..."

Egon Vůch byl hostem České uličky na O2 TV SportVideo: O2 TV Sport

Michal Hrdlička si rád zve do pořadu Česká ulička na O2 TV Sport hosty, kteří se nevyhýbají žádnému tématu. Fotbalový démon Egon Vůch je však přece jen výjimečným případem. Za pestrou kariéru má o čem vyprávět a ani ožehavé otázky pro něj nejsou tabu.

Třeba jak svému starému známému Davidu Limberskému kdysi slíbil labutě, aby si jeho současný spoluhráč z domažlického týmu z ČFL mohl zajezdit na kolotoči jako Bolek Polívka ve známém filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

„Je to pravda, naše rodina je světská, takže nějaké atrakce sehnat můžu. Jenže když tehdy Plzeň v posledním kole dostala 5:0 na Slavii, hned mi volal Šádek (manažer Viktorie). A že jestli se něco takového stane, budu mít velký problém a posadí mě na černou labuť uprostřed. Tak z toho sešlo," chechtá se Vůch ještě po letech.

Jiné zážitky ale moc k smíchu nejsou. Fotbalem si vydělal dost, peníze se u něj ale nikdy dlouho neohřály. Proto bral jako záchranu třeba angažmá v Kazachstánu.

„Pár lidí mě podvedlo, něco jsem jim podepsal. Proto mi trenér Trpišovský v Liberci odsouhlasil Kazachstán, abych si vydělal a co nejdřív vyřešil své problémy. Teď vím, že to byla chyba. Angažmá mi zdravotně ublížilo, mimo Evropu jsem navíc sešel z očí," hodnotí zpětně.

Jako hráč ČFL už samozřejmě nemá takové příjmy. Během pandemie dokonce skončil jako pokladní v supermarketu.

„Třetí liga se kvůli covidu úplně zastavila, nebylo co dělat. Bráchův kamarád je manažer v Albertu v Plzni. Nechtěl jsem tam být úplně na očích, tak jsem začal ve skladu. Ale když nebyli lidi na kasu, poprosili mě. Když si mě pak za ní lidi fotili, už jsem to na instagramu zveřejnil sám. Je to přece normální práce, ani pro fotbalistu nic špatného. Jejich hloupost, že se mi smějí," vypráví Vůch.

Egon Vůch sliboval Davidu Limberskému labutě. Proč z toho sešlo?Video: O2 TV Sport

Jan Nezmar o něm při angažmá v Liberci řekl, že je blbý, jak daleko vidí. „Řekl to v důsledku nedorozumění v kabině. Jinak jsem měl s Honzou fantastický vztah, byli jsme denně ve styku. Bral jsem ho jako patrona," ujišťuje fotbalista, který má mistrovský titul s Plzní ze sezony 2015/16.

Zvykl si, co všechno se o něm píše. Jednu věc však odmítá zásadně. Dočetl se, že z případu ovlivňování fotbalových zápasů vyklouzl jen díky tomu, že na něj vyšetřovatelé neměli dostatek důkazů.

„Nesmysl, tohle nenechám jen tak být!" čertí se.

„Ještě v Teplicích jsem před pohárovým zápasem s Domažlicemi dostal z neznámého čísla zprávu, že by šlo dohodnout čtyři vstřelené góly. Ukázal jsem ji trenérovi, řekl mi, ať si ji schovám. Na stadion pak přijela kriminálka kvůli Jablonskému a dalším hráčům," nabízí svoji verzi sedm let starého příběhu.

„Dal jsem jim zprávu k dispozici a asi jim pomohla. Problém byl, že mě zveřejnili. Žádná legrace s takovou mafií. Rodina se bála a já se koukal pod auto, jestli tam něco nemám..." vzpomíná Vůch zcela vážně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.