Hlavní obsah

Rozhodčí derby zásadně ovlivnil! Klokani podali protest na Klímu, komise mu vytkla jen penaltu pro Slavii

Aktualizováno

Hned dvakrát během vršovického derby nedal sudí na dobré rady kolegy u videa, ve všech sporných případech rozhodl proti Klokanům. Proto žádný div, že vedení fotbalistů Bohemians 1905 podalo protest na sudího Tomáše Klímu kvůli jeho sporným výrokům v nedělním utkání 14. ligového kola proti Slavii (1:4). Své argumenty dokládají i citací z fotbalových pravidel. Komise rozhodčích FAČR však Klímovi ve svém komuniké vytýká pouze chybné nařízení pokutového kopu pro Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians diskutují s rozhodčím Tomášem Klímou během derby se Slavií.

Článek

O fotbale se po derby moc nemluví, do hlavní role se obsadil muž s píšťalkou. Klokani jsou roztrpčeni a opakované televizní záběry potvrzují, že oprávněně.

Sudí Tomáš Klíma za stavu 1:1 na jedné straně odpískal penaltu pro hosty a na opačné jen o pár chvil dříve pokutový kop nenařídil. Hlavní si za výroky, které šly proti názoru videorozhodčího Ondřeje Berky, stál.

Přímák s Janem VondrouVideo: Sport.cz

Vedení Bohemians se v pondělí Klímovým výkonem zabývalo a v úterý podalo protest, který byl oficiální cestou vložen do zápisu o utkání v IS FAČR. Celé znění protestu pak zveřejnilo.

"Výkon rozhodčího zásadně ovlivnil derby v náš neprospěch. Jedná se zejména o pět rozhodnutí, která z našeho pohledu považujeme za velmi hrubé chyby. Proto hodnotíme celý výkon hlavního rozhodčího jako tendenční v neprospěch našeho klubu. Níže přikládáme náš pohled na inkriminované situace," poukazují ředitel Darek Jakubowicz a sportovní ředitel Miroslav Držmíšek, kteří jsou pod protestem podepsáni.

Nedlouho po protestu Bohemky se objevilo také stanovisko Komise rozhodčích FAČR. Ke Klímovi tak přísná není.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Tomáš Klíma komunikuje s VAR během derby Bohemians Praha 1905 - SK Slavia Praha.

V Ďolíčku ve 23. minutě upadl po zákroku Jakuba Hromady ve vápně domácí Erik Prekop. Videorozhodčí Berka po přezkoumání situace vyzval Klímu, aby se na souboj podíval ze záznamu. Hlavní arbitr i po kontrole u monitoru trval na svém a penaltu pro domácí nenařídil.

"V těchto případech nemá VAR intervenovat. Z pohledu komise se jedná o spornou situaci, akceptujeme rozhodnutí sudího," poukazuje komise.

O chvíli později na opačné straně upadl v šestnáctce po souboji se stopery Antonínem Křapkou a Danielem Krchem hostující Václav Jurečka a hlavní arbitr bez váhání nařídil pokutový kop. Videorozhodčí Berka znovu vybídl Klímu k přezkoumání situace u monitoru, ale sudí svůj původní verdikt opět potvrdil.

"Správná intervence VAR, rozhodnutí bylo ve srovnání s předchozí situací nekonzistentní. Rozhodčí nařídil pokutový kop chybně," dává komise aspoň v tomto případě Klokanům za pravdu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Tomáš Klíma během derby Bohemians Praha 1905 - SK Slavia Praha.

Klokani marně požadovali penaltu také za ruku, kterou zahrál Ousou. "Byla neúmyslná, směřuje od míče. Krátká vzdálenost od soupeře, který hrál míčem. Hráč se snažil svým pohybem předejít kontaktu ruky s míčem," staví se komise za Klímu.

Čtvrtý gól Slavie padl podle protestu Bohemians z ofsajdu, zápas měl být navíc podle nich nastaven o mnohem více než 4 minuty. Ani v těchto případech jim komise za pravdu nedává.

"Na Berku jsme po utkání 13. kola v Mladé Boleslavi protest nepodávali, přestože se tam dopustil hrubých chyb v neprospěch našeho mužstva. V žádném případě si nepřejeme, aby byli rozhodčí Tomáš Klíma a Ondřej Berka v budoucnosti nominováni na jakékoliv utkání Bohemians. V profesionální soutěži považujeme zejména u rozhodčího Klímy takovéto hrubé chyby za nepřijatelné zejména s ohledem na jeho působení na mezinárodní listině rozhodčích FIFA," požadují závěrem Bohemians.

Reklama