Hlavní obsah

Rozjede se znovu fotbalová a hokejová liga? Nový ministr chce rozhodnout podle dat

Praha
Aktualizováno

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nechce zatím upřesnit svůj postoj k možnosti obnovení nejvyšší fotbalové a hokejové ligy, které jsou stejně jako další soutěže přerušené kvůli koronavirové epidemii v Česku. Novinářům to řekl dnes po uvedení do funkce. Slíbil, že se ve všech otázkách bude postupovat podle dat, v případě sportu se chce rozhodnout i podle toho, co dosud dojednal jeho předchůdce ve funkci Roman Prymula (za ANO).

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Kdy se znovu rozjede fotbalová liga?

Článek

Prymula před týdnem řekl, že zápasy nejvyšších ligových soutěží by se mohly hrát bez diváků při pravidelném testování na onemocnění covid-19. Termín možného obnovení soutěží ale nesdělil. Situaci pak zkomplikovalo zveřejnění fotografií, podle kterých se Prymula zúčastnil schůzky v uzavřené restauraci. Porušení vládních opatření sice popřel, nakonec ale kvůli případu podal demisi. Prezident Miloš Zeman dnes na jeho místo jmenoval Blatného.

Blatný dnes obecně odmítl sdělovat, zda podle něj bude v příštích dnech na místě koronavirová opatření v Česku zpřísňovat, či rozvolňovat. Totéž se týká i sportu. "Ve chvíli, kdy k odpovědi nemám dostatek důkazů, tak ji radši teď neřeknu. Chci, aby veškeré rozhodování bylo založené na údajích, které máme, a bylo správné," uvedl. Vyslechnout si chce, co dojednal Prymula.

Vláda od 12. října zrušila volnočasové i profesionální aktivity sportovců. Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy, které se do té doby mohly hrát bez diváků. Výjimku dostávají fotbalové týmy pro domácí zápasy Evropské ligy, měl ji například i tenisový turnaj WTA v Ostravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný nastoupil 29. října 2020 do úřadu.

Hnilička jednal s Prymulou

Ve čtvrtek dopoledne absolvoval předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička, který za restart fotbalu a hokeje u vlády oroduje, schůzku s končícím ministrem zdravotnictví Prymulou. „Co se týká hygienických opatření, tedy pravidelného testování, za kterých by se fotbalová a hokejová liga mohly rozběhnout, došlo k určitému posunu a dovolím si tvrdit, že i ke shodě. Finální rozhodnutí ale musí vynést nový ministr zdravotnictví Blatný," řekl Sport.cz tiskový mluvčí NSA Jakub Večerka.

Jednání s Blatným a Babišem absolvuje Hnilička ve čtvrtek, nebo pátek. „Po jednáních s panem Prymulou jsme optimističtí, ale záleží na tom, jak se k tomu postaví nový ministr zdravotnictví, s nímž jsme zatím nejednali. Doufáme ale, že bude mít pochopení pro to, aby se profesionální fotbal a hokej znovu rozeběhly," přeje si Večerka.

NSA si ale uvědomuje, že aktuální situace a vysoký denní počet nakažených může mít na Blatného rozhodnutí o restartu profi hokeje a fotbalu zásadní vliv. „Rozhodovací proces to opravdu může hodně ovlivnit, proto k aktuální situaci vzhlížíme s obavami. Zatím ale zůstáváme optimističtí," dodal Večerka.

Reklama

Související témata: