Hlavní obsah

Santose neodepsal, Trpišovský se mu bude věnovat. Trápí ho hřiště v Edenu

Potěšil ho způsob, jakým jeho družina došla k pohodové výhře 3:0 nad Libercem. „Celkově jsme podali velmi dobrý výkon," těšilo trenéra fotbalistů Slavie Jindřicha Trpišovského. Po utkání mluvil o jednotlivcích i žalostném terénu v domácí Fortuna Areně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Eduardo Santos opouští hřiště v Plzni po červené kartě

Článek

Slávistický stoper Eduardo Santos nehrál, proti Liberci si odpykával trest za vyloučení v Plzni. Přesto byl v posledních dnech diskutovaným tématem, šéf vršovického klubu Jaroslav Tvrdík v pořadu Hovory z Edenu prohlásil, že jeho návrat do kádru áčka by měl vést přes rezervní tým.

Brazilský stoper totiž zatím během angažmá ve Slavii střádal hrubé chyby, vše vygradovalo penaltovým zákrokem a vyloučením ve šlágru v Plzni před čtrnácti dny. Během pauzy se zranil. „Takže teď je na marodce," informoval Trpišovský.

Co bude se Santosem dál? „Plán s ním je jednoznačný, nastavili jsme si nějaký režim, ve kterém bude pracovat. První věc je, že se musí uzdravit, za druhé s ním pak budeme ještě více pracovat po kondiční a taktické stránce. V momentě, kdy bude mít takovou zodpovědnost, přístup a výkonnost, aby mohl hrát v áčku, tak pak tu šanci samozřejmě dostane. Teď momentálně k tomu vede strašně dlouhá cesta," nastínil velitel lavičky červenobílých.

Ideální slávistickou stoperskou dvojicí tvoří v jeho očích momentálně Aiham Ousou a Taras Kačaraba. Alternativu představují Christ Tiéhi nebo Lukáš Maspoust, samozřejmě i Tomáš Holeš.

„U Edieho je to těžké proto, že stoperský post je strašně náchylný na chybu a špatná rozhodnutí. Pokud hráč přijde do nového týmu, do nového systému, tak jsou ty chyby hodně vidět. Pokud je na svém postu udělá ofenzivní hráč a výkon mu nevyjde, tým stejně vyhraje 2:0, ten hráč je vystřídaný a hraje se dále," podotkl Trpišovský a ukázal například Ousoua, s nímž trenérský štáb po jeho příchodu pracoval, začleňoval do systému a až pak ho vyslal do hry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie se radují z gólu do sítě liberce.

Trenéři Slavie budou v nejbližším období intenzivně pracovat se Santosem. „Teď je na to dost času, máme dost sestřihů z jeho předchozích působišť i zápasů, které jsou. Momentálně s ním nepočítáme, máme jiné varianty a až budeme přesvědčení, že je kondičně a takticky připraven na to, aby zvládl zápas, tak je možné, že dostane i příležitost v béčku," uzavřel Trpišovský situaci okolo letní posily z Karviné, která na jaře pomohla Plzni k titulu.

Daleko příjemnější pro Slavii představuje návrat rychlého útočníka Yiry Sora, proti Liberci si zahrál patnáct minut. „V podstatě jediná věc je vetší kondiční deficit, měli jsme teď i doporučení od fyzioterapeutů, aby nešel od začátku a odehrál jen část zápasu. Postupně chceme zvyšovat jeho minutáž, v repre pauze měl individuální program kvůli kondičnímu manku. Zátěž mu chceme postupně zvyšovat, tréninky absolvuje bez omezení, má je naopak intenzivnější než ostatní hráč. Teď to byla taková vlaštovka, ve čtvrtek by měl dostat vetší prostor," vykreslil Trpišovský stav okolo hbitého Nigerijce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Moses Usor ze Slavie Praha střílí gól na 1:0 během utkání play off Konferenční ligy s Rakówem Čenstochová.

Co ho trápí, je hřiště v Edenu. Trávník byl viditelně rozbitý. „Tráva se bohužel nechytla, nespojil se nový koberec s podložím. Je vidět, že je to hodně špatné, spousta technických chyb ve druhém poločase s tím souvisela. Spousta míst se vytrhá, jsou tam různé krátery a hrboly, což ztěžuje kombinaci i samotný pohyb. Největší strach mám o zranění, nejtěžší zranění jsem vždy zažil na špatném terénu, kdy vám trávník ujede pod stojnou nohou," konstatoval smutně kouč sešívaných.

Vedení klubu podle něj situaci řeší, po skončení podzimní části dojde na výměnu trávníku. „Musíme to přežít, myslím, že do té doby bude ještě hůř než s Libercem," povzdechl si Trpišovský.

Reklama