Hlavní obsah

Šéf sudích se zastal potrestané asistentky: Chybu uznala a v jiné situaci Královcovi pomohla

Praha

Trest na čtyři zápasy pro asistentku Lucii Ratajovou za dva neodmávané ofsajdy v utkání Brna se Spartou, po nichž navíc padly neregulérní branky, je dosud nejvyšší, jaký komise rozhodčích udělila v tomto ligovém ročníku ženě. Šéf komise Michal Listkiewicz však vyzdvihl její dosavadní výsledky i pomoc hlavnímu Pavlu Královcovi v jiné situaci.

Předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz k případu Lucie RatajovéVideo: Sport.cz

 
Článek

Za co konkrétně byla asistentka Ratajová potrestána?

Před gólem sparťana Dočkala neodmávala ofsajd Karavajeva, v nastavení pak neposoudila jako ofsajd postavení brněnského Hyčky, který navíc bránil ve hře brankáři Koubkovi, a dal vyrovnávací gól. Oba byly neregulérní. Chyběla jí nejspíš větší koncentrace v závěru zápasu, ale ten končí, až když jsou všichni v šatně.

Jak svoje chyby vysvětlila?

Při Hyčkově ofsajdu si myslela, že sparťan Mazuch před tím hrál míč úmyslně hrudí, ale z jeho strany to byl spíš instinkt. Sama uznala po zhlédnutí videa, že Hyčka byl v ofsajdu a navíc bránil Koubkovi v tom, aby mohl zasáhnout. Vinu vzala stoprocentně na sebe.

Neměl situaci ze svého postavení posoudit zkušený mezinárodní sudí Pavel Královec?

Byl v dobrém postavení, ale přiznal, že si netroufl a dal na asistentku, což je v pořádku. Uvidíme, co napíše on a asistenti v sebehodnocení.

Dá se říct, že chyba byla i v jejich komunikaci?

Souhlasím, protože sudí by měli využívat komunikační zařízení na sto procent a ne jen na šedesát. Může dojít k situaci, kdy důležitý moment nevidí hlavní ani asistenti, ale čtvrtý rozhodčí ano. Měl by zasáhnout. Od toho tam jsou a mají k dispozici komunikační zařízení. Budeme na to klást větší důraz.

Našli jste u Ratajové nějakou polehčující okolnost?

Hlavnímu sudímu hodně pomohla správným posouzením situace, v níž se sparťan Václav Kadlec dopustil útočného faulu.

Nesla Ratajová trest těžce?

Víte, ona je jedna z nejlepších asistentek na světě. Viděl jsem ji na velkých akcích. Bude chybět ve čtyřech zápasech, to se stane i hráčům a chybějí déle. Myslím si, že se s tím vyrovná.

A s reakcemi hráčů Sparty Váchy a Koubka...

To nevím, ale myslím si, že také. Z jejich strany to bylo velmi nevhodné. Reagovali v emocích a v sebereflexi se pak omluvili, ale k takové reakci dojít nemělo. Nevím, jak by reagovali a co by napsali, kdyby se jednalo o muže. Asi by to nebylo o sporáku... Vítám rozhodnutí vedení Sparty, že budou trénovat ženy.

Žen s píšťalkou nebo praporkem je málo. Čím si to vysvětlujete?

Ve vrcholném mužském fotbale je jich opravdu málo, ale jsou tu opravdu výborné sudí, k nimž patří nejen Lucie Ratajová, ale i hlavní Jana Adámková. Obě před sebou mají velkou budoucnost. Samozřejmě velkou osobností byla Dagmar Damková. Problém žen je ve fyzické kondici. Musejí zvládnout testy jako muži, a to je hodně těžké, jinak rozhodovat nemohou. Ty, které to zvládnou, obdivuji. Budeme hledat další kvalitní rozhodčí mezi ženami.

Ratajová udělala dvě závažné chyby, ale asistent Michal Urban v utkání Slavie s Karvinou posoudil špatně hned čtyři ofsajdové situace a k tomu přidal další menší chyby při autech a rohových kopech, přesto dostal jen dva zápasy...

Zápas se mu opravdu nepovedl. Podstatné je, že po jeho chybách nepadly góly, takže jimi zápas přímo neovlivnil.

Chyboval i Jan Jílek v utkání Zlína s Jabloncem, při tom mu sotva skončil čtyřzápasový trest. Není těch prohřešků arbitrů příliš mnoho?

Jílkova chyba nebyla zásadní, spíš měl situaci posoudit citlivěji, počkat pár sekund. Je pravda, že poslední kolo není z tohoto pohledu nejvydařenější, ale pořád platí, že čeští rozhodčí jsou na velmi dobré úrovni i ve srovnání například s Polskem nebo Anglií. Nás ale zajímají české soutěže a dál se budeme snažit kvalitu rozhodčích a jejich výkony zlepšovat. Celkově jdeme správným směrem.

Hodně chyb udělali asistenti. Jak se dá zlepšovat jejich úroveň?

V zimě chystáme seminář v zahraničí, konkrétně v oblasti, kde se připravuje více mužstev a hrají se tam mezinárodní zápasy. Když sudí odřídí třeba pět duelů v osmi dnech, dá jim to hodně.

Dáváte šanci mladým rozhodčím. Je jich dostatek?

Těch opravdu kvalitních tolik není, když přijdou zranění nebo i tresty, je jich nedostatek, proto hledáme nové mladé talenty po celé republice a v různých soutěžích. Příležitost už někteří dostali, jako Julínek, Machálek, i další. Potřebují zkušenosti. V zimě chci připravit nové sudí, kteří dostanou šanci na jaře.

Na konci října se hraje zápas Plzně se Spartou, který je velmi sledovaný a hodně ostrý. Už přemýšlíte o obsazení rozhodčími?

Přemýšlíme. Určitě ho bude rozhodovat skupina mezinárodně ostřílených arbitrů a hlavním bude sudí s bohatými mezinárodními zkušenostmi, který má nyní nejlepší formu.

Reklama

Související témata: