Hlavní obsah

Sigmě se nedaří. Atmosféra okolo klubu houstne. Fanoušci žádají hlavy, vedení zase klid na práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hustá atmosféra panuje momentálně ve fotbalové Olomouci. Prvoligová Sigma výsledkově tápe, ač před začátkem jara vyhlásila útok na příčky, co by jí zajistily účast v pohárové Evropě. V tabulce se postupně propadá. Samotný klub navíc řeší aféru, kterou vyvolal žurnalista Vlastimil Blaťák, jenž vedení Sigmy na serveru Hanácké Novinky obvinil ze špatného hospodaření a rozprodávání majetku. Fanoušci se bouří na zápasech, sociálních sítích a požadují odstoupení vedení. To vše v době, kdy klub jedná s americkým investorem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Olomoucký brankář Matúš Macík

Článek

„Je to mafie napojená na město. A nejvíc mě sere, že tohle nechceš vysvětlovat synovi, kterej chce jít na Sigmu. Vnitřně mě to štve, ale občas tam s ním zajdu,“ napsal na facebooku Ultras Sigma například David Punči Punčochář. „Dokud celé vedení neodstoupí, stoprocentní bojkot klubu, ať si na to chodí sami. Kapři si evidentně rybník nevypustí,“ píše na oficiálním facebooku klubu v jednom z komentářů zase Radim Picek. „Jediné, co by mělo současné vedení Sigmy udělat ke zklidnění, je odejít,“ přidal tamtéž svůj pohled zase Miroslav Nosek.

K odstoupení vyzývali fanoušci klubové bosse i v průběhu sobotního duelu Hanáků s Pardubicemi, který prohráli 0:2. „Pozváním na pivo nás neumlčíte. Odstupte,“ stálo na jednom z transparentů v kotli „Sigmáků“. Odtamtud se ozývalo i mohutné skandování „Minář ven“. Upravená fotografie sportovního ředitele Sigmy Ladislava Mináře byla rovněž na plakátech, kterým předminulý týden někdo polepil Andrův stadion v Olomouci a rozházel je i po okolí. Stojí na nich třeba: „Už toho bylo vážně dost. Prasata z vedení, vzdejte se velení.“ Nyní jsou už odstraněné. Věcí se z podnětu Sigmy zabývá i policie.

Foto: Olomoucký Report

Předminulý týden někdo polepil Andrův stadion v Olomouci.

„Nikoho samozřejmě v klubu netěší, co se děje. Na sportovní výkony našich hráčů mohou být fanoušci naštvaní. Momentálně se nedaří, takže se kritice nelze divit, je oprávněná. Pan Blaťák ale přišel se snůškou lží a pomluv. Navíc se to týká doby dávno minulé. Vše bylo vždycky transparentně vysvětleno. V klubu se z pohledu hospodaření nic mimořádného nestalo ani neděje. Jde o umělou, účelovou aféru, která ho poškozuje, a to i s ohledem na probíhající jednání s partnerem, který má o klub zájem. Nyní zjišťujeme, kdo za tím stojí, a chystáme na pana Blaťáka trestní oznámení,“ řekl Sportu.cz v úterý předseda klubového představenstva Petr Konečný, který na všechna obvinění, s nimiž novinář přišel, obsáhle reagoval na oficiálním klubovém webu. Totéž a v podobném duchu učinil i předseda dozorčí rady olomoucký zastupitel za ODS Martin Major.

Stanovisko k této kauze vydal i výbor většinového akcionáře spolku SK Olomouc Sigma MŽ. V něm informace a výroky Blaťáka rovněž označil jako nepravdivé, věcně nepodložené a veřejnost vyzval, aby lživým útokům na klub nevěřila. „Podporujeme všechny členy současného představenstva SK Sigma Olomouc, a. s., v jejich funkcích a žádáme je, aby se nedali touto nechutnou, jednostranně vedenou kampaní odradit!“ stojí v něm také.

„Skandování není nikomu příjemné, to je jasné. Neprospívá nikomu v aktuální situaci, kdy se nám sportovně nedaří. Fanoušci mají na názor právo. Výbor spolku vyjádřil v tuto chvíli podporu celému představenstvu, naším cílem je teď zklidnit situaci, abychom byli schopní úspěšně dokončit sezonu. Pořád máme o co hrát,“ řekl Sportu.cz Minář.

Podle předsedy spolku Jakuba Beneše je v případě, že se některé věci nepodařilo písemně vysvětlit, na místě osobní jednání s fanoušky. „Je to varianta, která je určitě ve hře. Bavíme se o všech možnostech,“ prohlásil.

„Odstoupit v této souvislosti nikdo z nás nemíní. Byl by to nesmysl i s ohledem na jednání o případném vstupu investora do klubu. Pokud by však přišel, bude výhradně na něm, s jakými lidmi se rozhodne pracovat. My bychom v tomto směru překážkou rozhodně nebyli,“ podotkl ještě Konečný. „Jednání, respektive výměna informací stále pokračuje. To říkáme otevřeně celou dobu. Další posun očekáváme během následujících týdnů,“ dodal k tomu bez dalších podrobností Beneš.

Podle Roberta Runtáka, který v letech 2009 až 2012 byl spolumajitelem klubu, je změna vlastnické struktury nevyhnutelná. „Je totiž dlouhodobě nešťastná. Město je navíc z klubu na odchodu a spolek, který má výraznou majoritu, není schopen sám jeho chod zajistit,“ vysvětluje s tím, že i atmosféra v klubu je od úplatkářské aféry, která ho postihla před třinácti lety, krajně negativní. „Veřejnost vedení přestala věřit. Důvěra v lidi, co tam jsou, je pryč. Proto i když Sigma hraje zrovna dobře, lidí na ni chodí málo. A obávám se, že to bude ještě horší. I proto je nutná změna,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata: