Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Jurečka jako Lafata. Euro je možností, říká Rajnoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K červnovým 30. narozeninám si může útočník fotbalové Slavie Václav Jurečka nadělit nemalý dárek a stát se podruhé za sebou nejlepším ligových střelcem. Našlápnuto má dobře, s 15 zásahy aktuálně vede tabulku kanonýrů. „Nebál bych se ho srovnat s Davidem Lafatou,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentant Jan Rajnoch s ohledem na výborná čísla na tuzemské scéně.

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

 
Článek

Po dvanáctigólovém koncertu v nadstavbě minulé sezony se Jurečka na začátku té aktuální rozehříval. Poslední týdny ho však zastihly ve výborné formě. V posledních třech ligových duelech se trefil hned pětkrát, byť dvakrát z penalty.

„Má gradující formu, navíc opět v klíčové fázi sezony. Loni dal celkem 20 branek, teď má s patnácti našlápnuto na ještě větší počet. Trenéři ho podle formace staví buď zkraje, nebo na podhrot, ale podle mě je pořád klasický hrotový útočník,“ poukazuje Rajnoch.

Trenérský štáb v čele s Jindřichem Trpišovským hledá možnosti, jak Jurečku uplatnit vedle sebe s Mojmírem Chytilem. Rajnoch má jasno: „Byl by velký luxus, kdyby jeden z nich nehrál. V sobotu na Slovácku měl Jurečka z podhrotu více zakončení, dokázal se prosadit střelou z dálky a celkově byl výraznější. Střed mu sedí více, ať už na hrotu, nebo pod ním.“

Pro Slavii začala finální a lehce netradiční fáze sezony. Bojuje totiž jen na jedné scéně, evropské poháry ani MOL Cup se jí už netýkají. Dá se tedy očekávat, že Trpišovský se bude snažit ustálit sestavu, a bez použití výrazné rotace, jak tomu ve (nejen) Slavii bývá při nabitém programu zvykem.

A právě Jurečka si formou říká při konkurenci Chytila, Micka van Burena, Muhameda Tijaniho a dalších ofenzivních borců o místo v základní jedenáctce. „Venca je strašně poctivý a inteligentní kluk, vypracoval si kariéru z Opavy i Slovácka, opravdu na sobě maká. Vidíme, jak roste. Ve Slovácku mu vyhovovalo, že hrál na brejky. Ve Slavii mu chvíli trvalo, než se srovnal se systémem, ale je to pořád rozený střelec. Nevidím do hlav trenérů, ale jak říkám, v mých očích by měl hrát na hrotu,“ dodává Rajnoch.

Vyvstává samozřejmě otázka, zda si Jurečka neříká o zahraniční angažmá. V Evropská lize s předkoly zaznamenal v aktuální sezoně tři branky v jedenácti duelech, což rozhodně není nic tristního, jen v porovnání s domácí scénou jsou čísla nižší.

„Nebál bych se Vencu srovnat s Davidem Lafatou. To není nic proti nikomu, někteří hráči jsou prostě výjimeční v naší soutěži. Třeba by se v zahraničí adaptoval a zlepšoval, někomu ale naše prostředí vyhovuje, cítí se v něm lépe, má důvěru,“ říká Rajnoch.

„David také hrál v Rakousku, ale největší úspěchy měl u nás. Opakuji, nic špatného, vždyť je z něj legenda Sparty a celé české ligy. U Venci mi přijde, že level zahraničního fotbalu pro něj úplně není. Ale možná se mýlím, třeba dostane šanci a prosadí se. Jak říkám, je pracovitý, dokáže se adaptovat a možná by mu cizina vyšla,“ říká o forvardovi Slavie někdejší reprezentační obránce.

A ve hře je samozřejmě reprezentace a blížící se Euro v Německu. Do první nominace nového kouče Ivana Haška v březnu se Jurečka nevešel, během jara se ale může všechno změnit. Jak sami trenéři říkají, bude rozhodovat aktuální forma.

„Pro Haška nastala zajímavá situace. Dříve bylo na těchto postech jasno, teď je variant do ofenzivy daleko víc. Musíme také koukat, jak bude národní tým hrát. A Venca je brejkový hráč, který se dokáže prosadit do otevřené obrany. Pokud mu forma vydrží, možnost jeho zařazení na Euro rozhodně existuje,“ konstatuje Rajnoch.

Jurečka se bude muset prosadit v konkurenci Patrika Schicka, Tomáše Chorého, Mojmíra Chytila, Jana Kuchty, Adama Hložka nebo Pavla Šulce.

„Schick je jasný. Pokud se budeme bavit o hráčích s aktuálně nejlepší formou, tak Tomáš Chorý, který se prosadil naposledy s Arménií a o víkendu Plzni kvůli kartám opravdu chyběl. O víkendu naskočil v Mönchengladbachu po zranění Tomáš Čvančara, jenž má asi nejsložitější pozici. Formu má dost kluků, Hašek takový výběr kvalitních útočníků reprezentace dlouho neměl,“ shrnuje Rajnoch.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama